Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Kultura na ulice!” višemjesečni program Narodnog pozorišta

VH-Narodno pozoriste 100 godina Press-66 (1)

Program će biti otvoren 7. 5. 2022. u 16:00 sati na Trgu „Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

„Kultura na ulice!“ je specijalni višemjesečni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji će se održavati na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo i Općina KS, i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

„Narodno pozorište Sarajevo sa svojim umjetničkim programima izlazi na gradske ulice, trgove, parkove, šetališta sa idejom da kulturom proširi naš eksterni horizont. Želimo da naša publika kroz ples, muziku, pokret, skulpturu, instalaciju, mural, bude uvučena u subjektivnu dimenziju doživljaja grada. Zanima nas interakcija sa publikom, dramaturgija prostora koja će dinamično otvoriti svijet urbanih cjelina i njegovih skrivenih dimenzija. Ljudi su oduvijek tražili nove načine kako bi prikazali svoje umjetničke radove na otvorenom ili zatvorenom prostoru i gotovo za svakog umjetnika ovo je najslobodnija vrsta umjetničkog izražavanja. Narodno pozorište Sarajevo će narednih mjeseci pričati priču, i to u vidu niza intrigantnih nastupa koji će oplemeniti urbanu opremu naše sredine. Ovo je početak našeg druženja koje kreće polagano, umjereno, a onda britko i sveprisutno u proljetnim i ljetnim mjesecima sve u duhu da pozorište pripada narodu.” – izjavio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

Program će biti otvoren 7. 5. 2022. u 16:00 sati na Trgu „Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta Sarajevo sa slijedećim programima:

Izložba grafika autora Ensara Hadžića
Likovna koloniju studenata ALU
Program će biti praćen live nastupom mladih sarajevskih DJ-eva u organizaciji BAM-C.
Istu noć, sa početkom u 21:00 sat, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo planirano je izvođenje fragmenta iz baletne predstave „Pant rhei“ u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač, te nastup hora Opere NPS.

Ulaz na sve programe je slobodan.