Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MEĐUKULTURALNO VIJEĆE

Kulturne organizacije ključni akteri u promociji zajedničkog naslijeđa u BiH

medjukulturano vijece – kavalec (1)

Potpredsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle naglasio je da međunarodna zajednica može pomoći Vijeću da pošalje poruku da postoji pandam ovoj teškoj potičkoj situaciji i podjelama

Ključni akteri u promociji zajedničkog naslijeđa u BiH su kulturne organizacije, istaknuto je na sastanku šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i članova Međukulturalnog vijeća BiH koji je održan danas u Sarajevu.

Kavalec je izjavila da je OSCE oduševljen formiranjem tog vijeća koje čine predstavnici sve četiri konfesije, odnosno BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta i JKPHD La Benevolencija.

– To vidimo kao važan i ohrabrujući korak, te se radujemo da čujemo njihove planove i podržimo njihove aktivnosti – rekla je Kavalec.

Dodala je da je u svjetlu novih sukoba u Evropi takva saradnja važnija nego ikada ranije, jer većina ljudi želi mir i saradnju sa susjedima.

Predsjednik Preporoda Sanjin Kodrić je naveo da je važno da se čuje za saradnju temeljnih organizacija kulture naroda BiH koja je vrlo plodna, korisna i društveno konstruktivna.

Potpredsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle naglasio je da međunarodna zajednica može pomoći Vijeću da pošalje poruku da postoji pandam ovoj teškoj potičkoj situaciji i podjelama.