Kultura

bugojno

Kvalitetne predstave u programu festivala TIFBU

04/11/2019

Po riječima direktora Festivala Amela Ugarka, građani gornjovrbaske regije imat će priliku pogledati kvalitetna pozorišna ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i regiona

Predstavom “Trg ratnika” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banja Luke u Bugojnu je počeo Teatarski internacionalni festival (TIFBU), koji će trajati tri mjeseca.

Po riječima direktora Festivala Amela Ugarka, građani gornjovrbaske regije imat će priliku pogledati kvalitetna pozorišna ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i regiona.

– Počeli smo pobjedničkom predstavom iz 2018., nakon čega ćemo ugostiti članove Teatra mladih “Do daske” iz Beograda. Trudili smo se da publici obezbijedimo njima bliske predstave, od kojih većina spada u male forme, ali su veoma kvalitetne. Ove godine možda nijansu kvalitetnije nego prethodne, što je novi pomak u odnosu na ranije festivale – kazao je.

Dodaje da se radi o festivalu “koji je vremenom postao tradicionalan događaj koji sve više plijeni pažnju ljubitelja pozorišta u zimskim mjesecima, kada dešavanja iz kulture nisu česta”.

– U današnjoj formi, kada svake sedmice imamo po jednu predstavu, ovaj festival postoji od 2013. Bugojno ima svoju pozorišnu publiku kojoj mi, na ovaj način, pružamo zadovoljstvo gledanja predstava tokom cijele godine – istaknuo je.

Odlika Festivala je da najbolju predstavu bira publika i da najuspješnije pozorište za nagradu dobija “tifbu reflektor”.

Predstave se igraju u maloj sali koja je ovogodišnji TIFBU dočekala u novom ruhu, s obzirom na to da je renovirana početkom ove godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.