Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lalić: Želio sam stvoriti tekst u kojem se ogleda savremeno društvo

Boris Lalic

Na sceni Kamernog teatra 55 premijerno će 3. marta biti izvedena predstava “Mirna Bosna” po tekstu mladog autora Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog.

Predstava “Mirna Bosna” govori o životarenju dviju porodica zbliženih minulim ratnim nedaćama i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevnog preživljavanja, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni.

Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.

U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Govoreći o saradnji s Kamernim teatrom 55, Boris Lalić za Fenu navodi da je do nje došlo tako što se “pročulo po gradu” da ima jedan komičan dramski tekst koji ni najmanje nije lakrdija i satira. Kada je vijest došla i do direktora Kamernog Emira Hadžihafizbegovića, pozvao ga je na sastanak gdje su utanačili detalje, a nekoliko mjeseci poslije toga predstava je spremna.

– Predstava prikazuje težak život socijalno ugroženih porodica u Sarajevu i njihovu borbu da se izvuku iz pandži nečasne bijede, što pokušavaju prodajući drogu. Namjera mi je bila da prikažem naše socijalne slučajeve kao ljude ugledne i moćne, a komični spojevi nastaju iz razloga što su to fini i pošteni ljudi pa im smiješno stoje kriminalne radnje. Inspiraciju za ovaj komad dao mi je stih “Before I go broke I'll be a drug dealer, a Thug Nigga”, koji je napisao američki pjesnik Tupac Amaru Shakur, inače jedan od najpopularanijih pjesnika na Ali-pašinom Polju – kaže Lalić.

Dodaje da je Saša Peševski reditelj od kojeg ne bi bilo boljeg za ovu predstavu.

– Potrefili su nam se senzibiliteti i spoj je ispao odlično. Na probama sam bivao, ali sam više sa njih izbivao, jer je meni to tegoba gledati, isto da mi se dijete rađa – naglašava on.

Govoreći o tekstu, Lalić ističe da je napravljen uz maksimalno poštivanje klasičnih pravila teatarske umjetnosti, a pomoću riječi autentičnih i istinitih, koje donosi pravo sa sarajevskih ulica.

– Cilj mi je bio stvoriti tekst u kom će se izravno ogledati savremeno društvo u jednom svom segmentu, a zahvalan sam do neba reditelju i glumcima Kamernog teatra što su mi to utjelovili tako vjerno – ocjenjuje Boris Lalić.

Reprizna izvođenja komada “Mirna Bosna” zakazana su za 4. i 5. mart.