Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Leko: Nemamo informaciju dokle se stiglo s povratom Jakčevih crteža

muzej_avnoja

Direktorica Muzeja AVNOJ-a u Jajcu Emsada Leko izjavila je u razgovoru za Fenu da u ovoj instituciji još nemaju informaciju o tome kako teku dogovori o povratu djela slovenskog umjetnika Božidara Jakca.

U proljeće prošle godine, Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu čovjek koji je želio ostati anoniman vratio je 44 slike Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca.

Ta su djela nestala tokom rata prije više od 20 godina, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku, ali dokle se stiglo s povratom djela u Muzej, nikad nisu dobili informacije.

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tokom njegovog učešća u NOB-u, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine.

Njegovi crteži su jedno od najznačajnijih svjedočanstava o pripremama Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Rezimirajući prošlu i govoreći o planovima Muzeja za ovu godinu, Leko je navela da je urađena nadstrešnica za parnu lokomotivu da bi se spriječilo njeno daljnje oštećenje od korozije. Parna lokomotiva, dio postavke Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, proglašena je 2013. nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

– Urađen je i prilaz u Muzej za osobe s invaliditetom, što nam je sve ove godine nedostajalo. Prostorija u kojoj je smještena muzejska biblioteka sa čitaonicom dodatno je proširena te je dobijen višenamjenski prostor u kojem je u novembru realizovana izložba “Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas“ – navela je Leko.

Također, u istom prostoru grupa građana objedinjena idejom kvalitetnijeg i pravednijeg obrazovanja, uz podršku “Školegijuma”, organizirala je predavanja i radionice Snježane Kordić o temi “Jezici i nacionalizam” i Nenada Veličkovića o temi “Škola kao državni aparat”.

Planirana serija predavanja i radionica bit će nastavljena na proljeće, jer Muzej nema grijanja.

Muzej AVNOJ-a godišnje posjeti oko 20.000 posjetilaca.