Kultura

teatarski festival

Lešić-Thomas, Berisha i Pedini stručni žiri 62. Festivala MESS

29/09/2022

Internacionalni teatarski festival MESS će posljednjeg dana Festivala MESS dodijeliti nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama za najbolja ostvarenja. O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu dr. Andrea Lešić-Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini, saopćeno je iz Festivala MESS

Dr. Andrea Lešić-Thomas studirala je u Beogradu i Londonu. Trenutno predaje književnu teoriju na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i obnaša ulogu glavne urednice časopisa Novi Izraz. Kroz naučno-istraživački rad se bavi problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, nemimetičkim romanima i vampirima. Autorica je knjige „Bahtin, Bart, strukturalizam: Književnost kao spoznaja i mogućnost slobode“

Fatos Berisha je teatarski i filmski reditelj. Obrazovanje je stekao na Fakultetu umjetnosti Univerziteta u Prištini. Suosnivač je Međunarodnog filmskog festivala u Prištini, kao i nezavisne teatarske trupe „Urban teatar Priština“. Bio je i direktor Kosovskog filmskog centra, a trenutno radi kao umjetnički direktor Prizrenskog gradskog pozorišta i predavač na AAB Univerzitetu u Prištini. Član je Evropske filmske akademije i Evropskog kulturnog parlamenta.

Giacomo Pedini je umjetnički direktor, teatarski reditelj i dramaturg. Od 2017. do 2019. godine radio je kao dramaturg za teatarsku kuću Emilia Romagna Teatro Fondazione – Teatro Nazionale, gdje se pored umjetničkog rukovođenja bavio i koordiniranjem kulturnih i izdavačkih aktivnosti, obrazovnih materijala i ostalih aktivnosti vezanih za teatarsku produkciju. Objavio je i nekoliko članaka o historiji drame i teatra te knjigu pod nazivom „Sei racconti teatrali“ (Šest teatarskih priča) u kojoj govori o evropskom teatru u 21. stoljeću.

Pored nagrada koje dodjeljuje festivalski žiri, tradicionalno će biti dodjeljene i nagrade medijskih pokrovitelja – Sound of MESS (Radio Sarajevo), Zlatna maska Oslobođenja i Hrabri novi svijet magazina DANI, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.