Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Likovna kolonija “Duga” i umjetnici za sretnije djetinjstvo

likovna kolonija333

Likovna kolonija “Za djecu centra Duga” Kulen- Vakuf osnovana je 2002. godine a vremenom je postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovoga tipa u BiH, te je u kalendarima mnogih umjetnika posljednji vikend u maju rezerviran za posjetu Kulen-Vakufu.

Direktor Gradske galerije Bihać i suorganizator kolonije Adnan Dupanović ističe za Fenu da je specifičnost i prepoznatljivost ove kolonije u tome da umjetnici pored druženja, zajedničkog rada, razmjene iskustava čine i značajnu humanitarnu gestu, jer poklanjajući svoje radove Centru “Duga” direktno pomažu nesmetan rad te lakše i sretnije djetinjstvo štićenika ovog centra za nezbrinutu djecu.

Prikupljeni radovi se prvo izlažu u galerijama, a zatim se nude u prodaji na nekoliko aukcija i sav prikupljeni novac se uplaćuje na račun Centra za djecu “Duga”.

– Prva kolonija je održana 17. maja 2002., na Dan rijeke Une, a kao njen idejni tvorac bit će zapamćen pokojni Boško Marjanović, novinar i ekolog, tvorac “Unskih smaragda”. Od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać. Prvi put kolonija je imala lokalni karakter, učestvovalo je 19 umjetnika koji su poklonili 29 radova, tada je održana i prva aukcija radova na kojoj je prikupljeno 6.000 KM – kazao je.

Navodi da se idućih godina broj učesnika povećavao, a 2004. se uključuju umjetnici i van prostora USK-a koji su ostali veliki prijatelji kolonije. Šireći se na taj način, naglašava Dupanović, kolonija je stekla mnogo prijatelja i redovnih učesnika među umjetnicima širom BiH, posebno izdvajajući profesore i studente Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i velik broj članova ULUBiH-a.

– U početku je od prikupljenih radova rađena jedna izložba u Gradskoj galeriji u Bihaću i jedna aukcija, a sada, zbog većeg odziva, rade se i izložbe u drugim gradovima BiH, ali i van njenih granica. Također, povećan je i broj aukcija. Sve ovo je doprinijelo širenju kolonije u smislu broja i kvaliteta učesnika – ustvrdio je Dupanović.

Radovi prikupljeni na koloniji se katalogiziraju, izlažu u nekoliko galerija, a zatim se nude u prodaji direktno, putem web stranice www.centar-duga.info ili na aukcijama u BiH i inostranstvu.

Ove godine kolonija će biti održana od 19. do 21. maja, a radovi se mogu kupiti on-line ili direktno u Centru.