Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbližavanje gradova

Likovne izložbe, muzičke izvedbe i filmske predstave na manifestaciji “Pet dana Zagreba u Sarajevu”

l_9af602f11a934ac88c8d65afd5599734

Ovogodišnjih “Pet dana Zagreba u Sarajevu” trajat će od 30. maja do 3. juna i proteći u osmišljenim brojnim umjetničkim sadržajima – likovnim izložbama, muzičkim izvedbama, književnim i filmskim predstavama

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, uz izložbu fotografija o Zagrebu autora Davora Rostuhara te likovnih radova Borne Šercara, ujedno glazbenika te predstavlčjanje himne festivala, večeras će biti otvorena manifestacija “Pet dana Zagreba u Sarajevu”.

Ivica Propadalo, glazbenik i art direktor Udruge za promicanje kulture i umjetnosti “Ja BiH”, rekao je na pres-konferenciji da su organizatori sličnih događaja poput boraca u “zatezanju konopca” jer dok oni vuku na stranu saradnje i umjetnosti, političari kao druga strana “zatežu” ka razjedinjavanju, ali su prvi veoma istrajni jer su nadahnuti plemenitim ciljem.

Ovogodišnjih “Pet dana Zagreba u Sarajevu” trajat će od 30. maja do 3. juna i proteći u osmišljenim brojnim umjetničkim sadržajima – likovnim izložbama, muzičkim izvedbama, književnim i filmskim predstavama.

Ismet Efendić, predsjednik Udruge “Ja BiH”, kazao je da Zagreb ponovno gostuje u Sarajevu nakon dvije godine pauze zbog pandemije, u okviru ove, jedanaeste po redu manifestacije.

Inicirana je prije 12 godina, kada su Efendić, Propadalo te Đelo Hadžiselimović nastojali poboljšati, na način umjetničkih veza, odnos glavnih gradova i država Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ne baš zavidan u tom trenutku zbog političkih mimoilaženja.

Cilj je pokazati Sarajevu sve što je dobro u kulturi Zagreba i obrnuto te dokazati da su prijateljske veze neusmnjive i stvarati uvijek nove ljudske i umjetničke relacije i inspiracije.

Organizatori “Pet dana Zagreba u Sarajevu” pozvali su publiku u glavnom gradu Bosne i Hercegovine da posjetom planiranim događajima i ove godine budu dio tog plemenitog cilja.

Na pres-konferenciji su govorili i Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu i Vlatka Kolarević, urednica III programa Hrvatske tradio-televizije.

Manifestaciju podržavaju obje gradske uprave, rečeno je.

Kao svojevrsna prateća manifestacija su za septembar ove godine najavljeni i dani Sarajeva u Zagrebu, a sveukupno, kulturna razmjena na ovaj način dva prijateljska glavna grada i dviju država.