Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulaz besplatan

Ljetni koncert Bečke filharmonije posvećen ljudskim pravima

koncert
Foto: Ured grada Beča u Sarajevu/ Julius Silver
Koncert pod vedrim nebom

Ljetni koncert jedan je od najiščekivanijih muzičkih događaja godine u Beču. Riječ je o vrlo popularnom događaju, koji je posjetilo više od 100.000 gledalaca

Tradicionalni ljetni koncert bečkih filharmoničara ove godine se pod vedrim nebom u vrtovima dvorca Schönbrunn održava 8. juna, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Koncertom će prvi put dirigovati kanadski dirigent Yannick Nezet-Seguin, sa latvijskom opernom pjevačicom i solisticom Elinom Garančom. Kulturna manifestacija je otvorena za širu javnost, a ulaz je, kao i prethodnih godina, besplatan.

Pod vodstvom maestra Seguina, muzičkog direktora Metropoliten opere u New Yorku, bečki orkestar će izvesti kompozicije iz perioda francuskog romantizma, a završiti sa djelima Mauricea Ravela iz perioda impresionizma.

Prvi put na programu će se naći i rad Lili Boulanger, francuske kompozitorice i prve ženske dobitnice prestižne Rimske nagrade 1913. godine. Njena kompozicija posvećena je Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja je usvojena prije 75 godina. Privrženost ciljevima deklaracije potvrđena je donošenjem programa djelovanja prije 30 godina na Bečkoj konferenciji o ljudskim pravima. Direktor Bečke filharmonije Daniel Froschauer naglasio je da je predanost zaštiti ljudskih prava danas važnija nego ikad.

Ljetni koncert jedan je od najiščekivanijih muzičkih događaja godine u Beču. Riječ je o vrlo popularnom događaju, koji je posjetilo više od 100.000 gledalaca, navodi se u saopćenju.