Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ususret SFF-u

Ljetno kino Stari Grad na trgu preko puta Vijećnice

kino

Općina Stari Grad i Sarajevo Film Festival danas su predstavili zajednički projekat Ljetno kino Stari Grad na platou preko puta Vijećnice

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra potpisali su ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta Ljetno kino Stari Grad u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 13. do 20. augusta, javlja Anadolu Agency (AA)..

Ljetno kino Stari Grad je postavljeno na višenamjenskom trgu u ulici Avdage Šahinagića, preko puta Vijećnice. Hadžibajrić i Purivatra su ugovor potpisali upravo na tom platou koji je tako postao prva zvanična festivalska lokacija u Starom Gradu.

Purivatra je zahvalio vlastima Starog Grada na dugogodišnjoj saradnji sa SFF-om, čija se i direkcija nalazi u toj sarajevskoj općini.

“U proteklom periodu smo razgovarali kako da unaprijedimo tu saradnju i evo nas tu. Načelniku sam rekao da smo sinoć ovdje bili iz SFF-a pri postavljanju nove lokacije Festivala toliko uzbuđeni i sretni, jer mislim da dobijamo, teško mi je reći najljepšu, ali sigurno najzanimljiviju lokaciju koja će biti najviše promovisana“, kazao je Purivatra.

On je dodao da je ta lokacija posebno važna zbog činjenice da se nalazi nasuprot Vijećnici, koja je simbol Sarajeva.

“Pozivam sve da dođu, da uživaju u jedinstvenom događaju, a to je gledanje filma u društvu nekoliko stotina ljudi i na kraju razgovori o filmu“, kazao je Purivatra.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da Općina Stari Grad i ove godine finansijski potpomaže SFF u iznosu od 25.000 KM te dodao da se radi o sredstvima potrebnim za projekciju filmova na novoj lokaciji.

Ljetno kino Stari Grad smješteno je na trgu na novoizgrađenom objektu podzemne garaže i ima kapacitet 250 mjesta, a Hadžibajrić je kazao da je ideja kina na toj lokaciji stara nekoliko godina.

“Mi smo 1. marta prošle godine otvorili ovaj trg, ali zbog poznate situacije s pandemijom, tek smo ove godine počeli s korištenjem ove lokacije za potrebe SFF-a“, kazao je Hadžibajrić i najavio mogućnost projekcije filmova na tom lokalitetu i izvan Festivala.

Festival počinje u petak, 13. augusta, svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma ”Deset u pola“ režisera Danisa Tanovića i omnibusom ”Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe režisera prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tarra.

Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.