Tradionalna manifestacija

“Ljeto u biblioteci” donijelo 500 novih članova u Gradskoj biblioteci Zenica

haris abdagic1333

To je izvanredan rezultat. Sada ukupno imamo oko 5.000 članova, što je velika, skoro pa rekordna brojka- ističe Abdagić

Trinaesto izdanje manifestacije „Ljeto u biblioteci“, koju Gradska biblioteka Zenica tradicionalno tokom ljetnog školskog raspusta organizira za sve svoje članove, zvanično će završiti u petak, 30. augusta, ali već sada u toj ustanovi ističu kako su potpuno zadovoljni efektima ovogodišnje manifestacije.

-U toku su još samo kursevi turskog i njemačkog jezika, koji se održavaju u kontinuitetu, od 1. jula, kada je i počela manifestacija.

Ali, sve radionice koje smo planirali već smo i raelizirali- kaže direktor Haris Abdagić, koji dodaje kako je rezulat i ove godine iznad očekivanja.

-Kao uslov za praćenje svih događaja, stavili smo obavezno članstvo u biblioteci. Tako smo, samo zahvaljujući „Ljetu u biblioteci“, dobili oko 500 novih članova.

To je izvanredan rezultat. Sada ukupno imamo oko 5.000 članova, što je velika, skoro pa rekordna brojka- ističe Abdagić.

On napominje kako su korisnici njihovih usluga, osim kurseva stranih jezika, kursa informatike za osobe „treće životne dobi“, imali priliku, između ostalih, da se ponovo druže i sa Selvedinom Avdićem.

-Avdić je i ove godine održao radionicu „Kreativnog čitanja“. To je, trenutno, naš najpriznatiji zenički pisac, kojeg je „The Guardin“ uvrstio među pet najboljih pisaca godine.

Tako i „The Independent“, a knjige su mu prevedene na 10-ak stranih jezika- napominje Abdagić, koji dodaje kako je beogradski profesor Branislav Maričić održao seminar „Brzog čitanja“.

-Maričić je prvi autoritet u regionu na temu brzog čitanja po sistemu Tonija Buzana. Prošle smo godine imali uvodno predavanje, a ove smo, uz pomoć Bibliotečke fondacije iz Sarajeva, Grada Zenice i nešto naših sredstava, uspjeli realizirati puni, dvodnevni seminar brzog čitanja- napominje Abdagić.

Jedino što, kaže on, tokom protekla dva mjeseca nisu realizirali, je gostovanje grupe Dubioze kolektiv.

-Zato, na početku nismo ni precizirali termin njihovog gostovanja, nego smo kazali: Ako uspijemo usaglasiti termin. I još uvijek s Adisom i Almirom, frontmenima te grupe, dogovaramo kada će gostovati.

Oni su vrlo raspoloženi, ali, ako ne uspijemo unutar „Ljeta u biblioteci“, nadam se da ćemo uspjeti u septembru- uvjeren je Abdagić.

Ovim projektom, ističe Abdagić, zenička biblioteka promovirala je svoju, ali i općenito biblioteku. kao ustanovu važnu za svaku zajednicu.

-Ovo što radimo mi, u Zenici, odjeknulo je i regionom. Učesnici su regionalni, a ideja i jeste da, angažiranjem stručnjaka iz svojih oblasti, da, između ostalog, privučemo i pažnju medija.

Da ljudi vide značaj biblioteke- kaže Abdagić, koji je sretan što se, kako ističe, ponovo pokazalo da postoji lojalnost kod članstva.

Otprilike, napominje Abdagić, pola članstva njihove biblioteke čine školarci- osnovci, srednjoškolci i studenti, dok su ostalo penzioneri, zaposleni, nezaposleni…

-Biblioteka se, inače, ne percipira kao posebno značajna ustanova, ali, ako ne računamo političke partije, mi imamo najviše članova u našem gradu. A tako je i u svakom gradu- ističe Abdagić.

Zenička biblioteka, nakon nedavne revizije bibliotečke građe, može se pohvaliti podatkom da imaju oko 100.000 bibliotečkih jedinica.

-Imamo i pet „kingl uređaja“, opremljenih sa 75 školskih djela za lektiru. Đaci, ako ne mogu naći primjerak knjige, sada mogu lektiru na tom uređaju pročitati u elektronskoj formi kod nas u čitaonici – napominje Abdagić.