režija Dine Mustafića

“Ljetopis o kralju Tvrtku” 16. jula na Panonskim jezerima

ljetopis o kralju tvrtku (1)

Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu “Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je Damir Imamović

Pozorišna predstava “Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića, nakon premijere u Sarajevu, igrati će se i u Tuzli na Panonskim jezerima u subotu 16. jula.

Predstava je nastala po romanu Jasmina Imamovića. Dramatizaciju teksta je uradio dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović. Nosioci koprodukcije predstave su JU BKC Kantona Sarajevo i UG Scena, a producenti na ovom projektu su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

“Ljetopis o Kralju Tvrtku“ bavi životom bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz života ove historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je i melodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka.

-Za ovu predstavu možemo reći i da pripada političkom teataru, jer sama predstava istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH – saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo.

Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu “Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je Damir Imamović.

U predstavi igraju Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

Projekt “Ljetopis Kralj Tvrtko“ je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sport KS, kao i drugih partnera.