Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Zeničko proljeće“

„Ljudožderka“ 23. marta premijerno u zeničkom BNP-u

ljudozderka, proba (10)

Premijerna izvedba predstave „Ljudožderka“ se očekuje 23. marta na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u toku su probe i produkcijske pripreme za predstavu mlade bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić pod nazivom „Ljudožderka“, a u režiji višestruko nagrađivane Lajle Kaikčije, rediteljice zeničkog BNP-a.

Prema riječima autorice Kalamujić: „'Ljudožderka’ je savremena angažovana drama koja na primjeru jedne porodice progovara o raspadu i kraju Jugoslavije. Vremenski tok obuhvata vrijeme pred, za vrijeme i poslije rata. Dok se sjećanje na umrlu majku stapa sa sjećanjem na nestalu državu, istovremeno se propituje pozicija glavne junakinje za slijed događaja. Ona je najbolje izražena kroz motiv ‘ljudožderstva’ koji u sebi nosi dvojako značenje. S jedne strane, ono je suočavanje s vlastitom krivicom, a istovremeno i pokušaj arhetipskog ponovnog sjedinjenja s onim što je zauvijek izgubljeno.“

Uloge u predstavi „Ljudožderka“ su povjerene Lani Delić, Saši Handžiću, Uraneli Agić-Burina, Nusmiru Muharemoviću, Sabini Kulenović i mladoj Dini Mušanović. Autorska ekipa ove predstave je već dobro poznata i provjerena svojim radom u zeničkom BNP-u. Tako dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović, a muziku Igor Kasapović. Za scenografiju i kostimografiju je i ovoga puta zadužena stalna saradnica Sabina Trnka, a za scenski pokret belgijski umjetnik Thomas Steyaert.

Premijerna izvedba predstave „Ljudožderka“ se očekuje 23. marta na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao festivalska premijera u okviru teatarskog dijela programa 24. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2019.