Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na vimeo kanalu

“Logorilijada” na online repertoaru HNK-a Mostar (VIDEO)

logorilijada-2

Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru postavio je na Vimeo kanalu predstavu “Logorilijada”, a riječ je o predstavi koja je nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića “Konclogor na Savi” i zbirci pjesama “Lirika nevremena” te motivima “Grobnice za Borisa Davidoviča” Danila Kiša.

“Logorilijada” je predstava o pjesniku Iliji Jakovljeviću kojega je povijesni kovitlac podignuo u strašnu oluju, odnosno u dramaturšku centrifugu s epicentrom u njegovoj glavi. U narativnom smislu sve počiva u dva sloja, komunističkom zatvoru iz 1948. u kojemu se Ilija svjedoči o zbivanjima u ustaškom logoru iz 1942. I dok je “krimen” zbog koga je završio u Staroj Gradiški jasno ocrtan, jer je utemeljen na Jakovljevićevim dnevničkim zapisima, onaj u komunističkom zatvoru se tek naslućuje. Vlastita politička i moralna uvjerenja, kojih se Jakovljević nije htio odreći, smjestili su ga između ustaškog noža i komunističkog čekića.

Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

Predstava je na 18. Festivalu bh. drame u Zenici 2019. godine dobila nagradu za najbolje likovno oblikovanje odnosno za scenografiju.

U predstavi igraju Robert Pehar (Ilija Jakovljević), Branimir Vidić Flika (Gazda), Ivo Krešić (Isljednik), Miro Barnjak (Josip Gaon), Ivan Skoko (Uzvišeni), Boris Matić (Zastavnik Ante), Bojan Beribaka (Muco) i Mario Bošnjak (Mladić).

Logorilijada from HNK Mostar on Vimeo.