Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Louvre u Abu Dhabiju Leonardovu sliku izlaže “veoma skoro”

on08-Louvre-MAIN-IMAGE

Novi muzej Louvre u Abu Dhabiju “veoma je ponosan” što je nabavio sliku Leonarda da Vincija prodatu za zapanjujućih 450 miliona dolara u prošlom mjesecu, saopćio je u utorak zvaničnik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Direktor odjela za kulturu i turizam Abu Dhabija, Saif Ghobash, izjavio je za Associated Press da će javnost biti u stanju da pogleda sliku “Salvator Mundi” kada je izloži muzej “veoma skoro”.

Wall Street Journal i New York Times javili su da je član saudijske kraljevske porodice djelovao kao predstavnik saudijskog princa koji je bio kupac slike. Saudijska ambasada u Washingtonu navodi da je saudijska kraaljevska porodica nabavila sliku uime muzeja u Abu Dhabiju.

– Na kraju je najbitnije da je slika stigla u Louvre Abu Dhabi – kazao je Ghobash.

– Puno se kontroverzi pojavilo u javnosti koje nemaju ništa s činjenicom da će slika biti izložena u Louvreu Abu Dhabiju, uz Božiju pomoć, veoma skoro – dodao je on.

U međuvremenu je muzej postavio novu izložbu od oko 150 umjetničkih djela među kojima su kolekcije iz Louvrea u Parizu i iz Versajske palate.

Izložba, koja se otvara za javnost 21. decembra i trajat će do početka aprila, prati istoriju muzeja Louvre u 18. stoljeću. Podijeljena u tri sekcije, ona uključuje kolekcije iz vremena Louisa XIV, također poznatog kao Louisa Velikog, koji je vladao Francuskom 72 godine do smrti u 1715.

Abu Dhabi je pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korištenje naziva Louvre narednih 30 godina i šest mjeseci, plius još 750 miliona dolara za najam francuskih menadžera koji će nadzirati 300 pozajmljenih umjetničkih djela.

Vlasti nisu objavile koliko je koštala izgradnja muzeja, koji je otvoren prošlog mjeseca i smješten je na otoku Saadiyat u Abu Dhabiju.