Lubaina Himid postala najstarija dobitnica Turnerove nagrade

Lubaina Himid

Lubaina Himid postala je najstarija dobitnica nagrade Turner, jedne od najprestižnijih nagrada za suvremenu umjetnost u Velikoj Britaniji, i prva crnkinja kojoj je dodijeljena, javlja BBC.

Umjetnica (63) rođena u Zanzibaru u Tanzaniji, koja živi u Prestonu u Engleskoj, dobila je 25.000 funti (30.000 eura) vrijednu nagradu za svoja djela.

Himid propitkuje svojim djelima, instalacijama i decoupagesu, kulturnu povijest, kolonijalizam i nasljeđe ropstva.

Žiri za dodjelu nagrade pohvalio je njezino beskompromisno bavljenje tim temama, uključujući kolonijalnu povijest i kako se rasizam održao do danas.

Himid je proglašena dobitnicom ove prestižne i kontroverzne nagrade na svečanosti u Hullu, koji je ovogodišnji grad kulture Ujedinjenog Kraljevstva.

Žiri je ove godine ukinuo dobno ograničenje ustvrdivši da umjetnici mogu postići vrhunac stvaralaštva u bilo kojoj dobi. Dosad se ova nagrada dodjeljivala samo umjetnicima mlađim od 50 godina koji žive, rade ili su rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lauretkinja je izjavila da prima ovo priznanje u ime svih crnkinja koje nikada nisu pobijedile čak i ako su ušle u uži izbor.

Nagrada nazvana po slikaru pejzaža J. M. W. Turneru, osnovana je 1984. godine.