Mahmutbegović otvorila Smotru folklora u Bugojnu

bugojno

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović sinoć je u Bugojnu otvorila 17. smotru folklora, koja je organizirana u sklopu programa ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“.

– Ovo večeras je smotra folklora, ali i smotra naše tradicije. Naša je obaveza da čuvamo tradiciju, i ja želim da se zahvalim svima onima koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovu večerašnju manifestaciju – kazala je.

Posebu zahvalost uputila je organizatorima manifestacije i svima onima koji su doprinijeli da ona bude impozantna.

– To su Muftijstvo travničko s muftijom Ahmedom ef. Adilovićem na čelu, Općina Bugojno i načelnik Hasan Ajkunić, i naš Enes Šehić koji dugotrajno vodi borbu da folklor poprimi onaj značaj kakav treba da ima – naglasila je Mahmutbegović.

Svim gostima bugojanske smotre poželjela je da ponesu lijepe uspomene iz toga grada, te da i ubuduće „grade prijateljstva kroz druženje, pjesmu i igru“.

Uime organizatora događaja, prisutne je pozdravio umjetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“ Enes Šehić, a prigodnim riječima se, kao izaslanik travničkog muftije, obratio i glavni imam u Bugojnu Vehid ef. Arnaut.

Uz članove GFA „Bugojno“ u zvaničnom programu Smotre nastupili su KUD „Bosnia folk“ Zenica, KUD „Igman“ Hadžići, KUD „Izvor 08“ Kiseljak, KUD „Maglaj“ iz istoimenog grada, KUD „Mladost“ iz Kotorskog kod Doboja, KUD „Karaula“ Travnik, i KUD „Crven fesić“ iz Visokog.

Smotri je prethodio defile učesnika kroz centar grada, a po prvi put je organizirana i njihova posjeta Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će 1. jula biti upriličena završna manifestacija 508. “Dana Ajvatovice”.