Ko se želi okoristiti “Kamenim spavačem” Maka Dizdara?

mak dizdar naslovna

Sin Maka Dizdara Majo Dizdar reagirao je na tekst “Stogodišnjica rođenja Maka Dizdara obilježena i u Zagrebu” koji je Fena prenijela od agencije Hina.

U “demantu” se, između ostalog, navodi:

– U skladu sa Kodeksom za štampu i online medije BiH, zahtijevam da objavite otvoreni demanti, a što se odnosi na dva posljednja pasusa vašeg teksta o mojoj objavi, kako slijedi:

“Tokom utorka je na adrese medija i kulturnih ustanova stiglo otvoreno pismo Maje Dizdara, sina Maka Dizdara i nasljednika jedne trećine autorskih prava, koji smatra da je promocija “Kamenog spavača” nezakonita jer nema njegov pristanak”.

“Predsjednik Fondacije Gorčin Dizdar kazao je kako je riječ o tužnoj situaciji kojom Majo Dizdar iz privatnih razloga koje oni potpuno ne razumiju, nastoji onemogućiti obilježavanje godišnjice”.

Kako je prema Kodeksu za štampu dužnost novinara i online medija poštivati potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i braniti načela slobode informiranja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo, ostaje nejasno zašto je sporni članak i novinar koji ga je sačinio zanemario niz relevantnih podataka iz mog Otvorenog pisma, kao naprimjer da je “…promocija “Kamenog spavača” nezakonita jer nema moj pristanak, kao i da je i samo štampanje ovog djela urađeno na nezakonit način, tj. bez pribavljene saglasnosti svih nosilaca autorskih prava.

Dakle, Majo Dizdar nije neprijatelj uspomene na svoga oca, niti ima neobjašnjivu želju da uništi promociju koja bi doprinijela širenju znanja i ljubavi prema pisanju i mudrosti zavještane pokoljenjima koja dolaze od strane njegovog oca, već je Majo Dizdar čovjek koji vjeruje u pravnu državu i zakone na kojim se temelji, i ne može da se pomiri sa činjenicom da neko (ko god to bio – a u ovom slučaju unuk Maka Dizdara) može odlučiti da prekrši zakon (o Autorskim i srodnim pravima), te raspolagati našim zajedničkim suvlasničkim udjelima na autorskom pravu iza moga oca, da ga se pri tome glorificira putem “naklonjenih” medija, a da se lice čija je prava prekršio (i koji ga je zbog toga tužio kod Općinskog suda u Sarajevu) satanizira kao nerazumljiva osoba i sve skupa predstavlja kao “tužna situacija” i “..onemogućavanje održavanja godišnjice”.

Tužno je i nerazumljivo da novinar, autor spornog teksta, nije upoznat sa činjenicom da je u momentu kad je uticao na kreiranje mišljenja u javnosti na štetu onoga ko je pokušao zaštititi svoja prava od nezakonitog postupanja, dakle na moju štetu, ponovno prekršio Kodeks i to u dijelu koji govori o tačnom i fer izvještavanju.

Jednako tako je i urednik prekršio Kodeks u dijelu koji govori o najvažnijoj odgovornosti urednika, a to je da osigura poštivanje istine, kao i pravo javnosti da kroz njegov rad sazna istinu.

Iz vašeg izvještavanja se nikako nije moglo zaključiti da je Fondacija zapravo društvo jednog lica, tj. mog bratića Gorčina Dizdara, koji je u godini obilježavanja 100-godišnjice rođenja moga oca nezakonito štampao “Kamenog spavača”, a to nezakonito izdanje koristi u vlastite i promotivne svrhe fondacije kojoj se nalazi na čelu, na nezakonitim promocijama u BiH i inostranstvu, obilato koristeći blagonaklonosti sredina u koje dolazi prema ljudskoj i poetskoj veličini Maka Dizdara.

Nažalost, nezakoniti promotor ove nezakonito štampane njige pri tome pokazuje elementarno nepoznavanje života i rada svoga djeda, kako je to, uostalom, više puta pokazao upravo u objavama u medijima, recimo kada je u dokumentarnom televizijskom filmu o Makovom životu izjavio kako mu je pradjed umro nekoliko godina prije rođenja svoje kćerke, Makove mlađe sestre (?!), ili kada je nedavno, podebljavajući potrebu da njegova Fondacija dođe u posjed prizemlja kuće na Baščaršiji, izjavio kako je Mak do kraja života živio i umro u kući na Baščaršiji (!?), što je potpuna izmišljotina, Mak je umro deset godina po preseljenju iz te kuće. U istoj je prilici izjavio i da je u toj kući napisano Makovo kapitalno djelo “Kameni spavač”, što je također neistina.

Istovremeno sam ja dobar dio svoga života posvetio proučavanju i promoviranju lika i djela svoga oca, doduše ne na glamurozan način, nego predano, strpljivo i upornim radom, pri čemu sam danas doveden u poziciju da se pravdam javnosti koja me, prema planu moga bratića, treba početi doživljavati kao mrzitelja rada i djela moga oca”, navodi se u reakciji Maje Dizdara.