“Mala liska” dodijeljena glumačkom ansamblu predstave Mirna Bosna

bosnami

U konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, u Narodnom pozorištu Mostar sinoć je izvedena predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna”, a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je “Malu lisku” za najboljeg glumca /glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave.

U predstavi “Mirna Bosna” po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović. Stručni žiri ovu je odluku donio jednoglasno, pa su svi zajedno i izišli na scenu Narodnog pozorišta Mostar i obrazložili svoju odluku.

“Ovo je pobjeda pozorišta, ali još više pobjeda glumaca i jedne glumačke igre. Mi kao žiri vam čestitamo na jednoj fascinantnoj predstavi. Ono što se čini žiriju je da ponekad okviri konvencije umjetnosti glumca i umjetnost pozorišta moraju da se prevaziđu i ponekad poništi. Bez obzira što se po zakonu Festivala može dodijeliti samo jedna ‘Mala liska’, postoje neke situacije kad se to pravilo mora poništiti u ime glumačke igre i u ime umjetnosti. Žiri je mišljenja da su sva četiri glumca zaslužila nagradu i donio je jednoglasnu odluku da Festival ovu jednu ‘Malu lisku’ podijeli na četiri i dodijeli četiri Liske”, rekao je predsjednik žirija Zijah A. Sokolović, a publika je njihovu odluku i cijeli ansambl nagradila višeminutnim pljeskom.

Večeras u Narodnom pozorištu Mostar Sarajevski ratni teatar (SARTR) izvodi predstavu “JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO”, nastalu u režiji Aleša Kurta, koji je zajedno sa Nejrom Babić autor teksta.