festival komedije

„Mala liska“ za Remiru Osmanović, danas predstava „Sjećaš li se Doli Bel“

motarska liska – nagrada

Posljednje takmičarske večeri festivala na rasporedu je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a sve ulaznice za ovu predstavu su rasprodane

Narodno pozorište Tuzla sinoć se, u okviru 17. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“, predstavilo sa pozorišnim komadom „Putovanje“ Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića. Glumici Remiri Osmanović Stručni žiri festivala dodijelio je „Malu lisku“ nagradu za najboljeg glumca/glumicu večeri.

„U Narodnom pozorištu Tuzla prošle godine sam obilježila 25 godina umjetničkog rada ovom predstavom. Jako mi je drago da sam večeras dobila ovu divnu Lisku. Mi svi glumci radujemo se nagradama, jedna od tih dragih nagrada je svakako i ova Liska. Nekad ili niste u podjeli ili nešto slično pa niste u prilici dobiti nagradu, a sada se posrećila ta koincedencija da obilježim jubilej ovom predstavom i da ona dođe u Mostar u ovo ružno vrijeme. Time mi je ova nagrada još mnogo veća i draža. Rado ću je postaviti na zid i radovati se da je čuvam za uspomenu“, istakla je glumica Osmanović.

Osim dobitnice „Male liske“ glumice Remire Osmanović, u predstavi igra i Midhat Kušljugić koji je režirao predstavu, te glumac Milenko Iliktarević. Izvedbi je prisustvovao i autor predstave Vahid Klopić, te direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić koji se osvrnuo na nastup u Mostaru i saradnju sa NP Mostar, ali i na rad NP Tuzla u vrijeme pandemije.

„Trudimo se da svoj posao radimo u okolnostima koje su trenutno moguće. Biramo da budemo sretni što možemo imati čak 50 gledalaca, a ne da tugujemo jer ih je samo 50. Pokušavamo vedrim duhom i koncentrisanjem na posao sačuvati razum i čekati neka bolja vremena kada ćemo svoj posao moći raditi u punom obimu. Drago nam je što imamo priliku da dođemo u goste i u Mostar i u druge gradove. Drago nam je da festivali žive uprkos svemu. Mislim da umjetnost, kao i mnogo puta do sada kroz historiju, pokazuje da je jača od bilo kakvih okolnosti u kojima nastaje.

NP Tuzla ima kontinuitet dolazaka u Mostar i drago nam je što smo ponovno tu, pa makar to bilo u ovakvim, što bi naš narod rekao ‘krnjim’, okolnostima. Bilo je lijepo vidjeti publiku u sali večeras, bilo je lijepo vidjeti publiku koja uživa u onome što su divni glumci večerašnje predstave donijeli u Mostar. Po onome što smo vidjeli i čuli predstava se ljudima dopala, a nama se jako dopada što smo tu“, istakao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Nakon izvedbe predstave, uz prigodan koktel i muziku nastavljeno je druženje u foajeu Narodnog pozorišta Mostar.

Posljednje takmičarske večeri festivala na rasporedu je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a sve ulaznice za ovu predstavu su rasprodane.

Predstave festivala izvode se u skladu sa svim mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.