Kultura

mostarska liska

Male liske Vandi Winter i Marku Torjancu

28/09/2021
Foto: NP Mostar

Ritina škola govori o tome kako znanje utječe na čovjeka i njegov pogled na svijet, ali i o tome koliko društvo utječe na znanje i na potrebu za njim

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, sinoć je pozorište “Planet Art” odigralo predstavu “Ritina škola”.

Ritina škola govori o tome kako znanje utječe na čovjeka i njegov pogled na svijet, ali i o tome koliko društvo utječe na znanje i na potrebu za njim, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.

“Ritinu školu” napisao je britanski dramaturg Willy Russell. To mu je jedan od najpoznatijih uradaka koji je 1983. pretočen u film koji je zaradio tri nominacije za nagradu Oscar.

Za režiju pretposljednje komedije koja je prikazana na ovogodišnjoem festivalu “Mostarska liska” odgovoran je Marko Torjanac, diplomirani glumac i osnivač pozorišta “Planet Art”. On ujedno tumači ulogu rezigniranog profesora Pravdana kojem će frizerka Rita promijeniti život. Ulogu šarmantne frizerke Rite tumači Vanda Winter, koja mijenja Natašu Janjić Medančić koja je na porodiljnom dopustu.

Torjanac je izrazio zadovoljstvo učešćem na festivalu u Mostaru.

“Posebno je u ovo doba korone važno održati bilo kakvu pozorišnu vatru, a ovaj festival upravo to čini. Mnogi festivali su bili prisiljeni odustati, pa mi je izuzetno drago što se ‘Mostarska liska’ ipak održava uprkos ovim teškim uvjetima, zato što to onda pokazuje koliko je kazalište živo i potrebno i mislim da je taj napor i kreativnost najbolji odgovor na krizu s kojom smo suočeni”, istaknuo je Torjanac.

Iako je predstavu odigrala mnogo puta, Vanda Winter je, kako kaže, željno iščekivala nastup pred mostarskom publikom.

“Ovo je moj prvi nastup u Narodnom pozorištu Mostar i zaista sam uzbuđena. Iako sam sa svojim matičnim kazalištem već nastupala u Mostaru, prvi put sam u Narodnom pozorištu Mostar i veoma me raduje što sudjelujem na ovom festivalu”, kazala je Winter.

Marku Torjancu i Vandi Winter su nakon odigrane predstave uručene Male liske, nagrade za najbolje glumce večeri.

Večerašnjom predstavom “Sakati Billy sa Inišmana” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, završava natjecatelsjki dio programa ovogodišnjeg festivala “Mostarska liska”.

U srijedu 29. septembra stručni žiri će dodijeliti Velike liske za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade. Također, bit će odabrane i najbolje predstave po ocjeni publike, u čijem su žiriju Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić, kao i žirija medija kojeg čine Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV).

Nakon dodjele uslijedit će koncert grupe “Divanhana” u čast nagrađenih, stoji u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.