Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U julu

‘Malo čudo’ Mehmeda Đedovića na Festivalu ‘Barski ljetopis’ u Crnoj Gori

mdjedovic

Za sebe kaže da je prozni pisac koji iznad svega poštuje rad, a ne krije ni zadovoljstvo zbog nagrada koje je dosad dobio. Kaže da su bitne jer skreću pažnju na knjigu i pisca

Bosanskohercegovački stvaralac za djecu i odrasle Mehmed Đedović nastupit će 1. jula u književnom programu trideset drugog Festivala ‘Barski ljetopis’, koji će od 30. juna do 18. augusta biti održan u Baru (Crna Gora).

Na sceni ispred Dvorca kralja Nikole, Đedović će govoriti o knjizi ‘Malo čudo’ koja sadrži humor, ironiju, poučna je, a čitaoca tjera da razmišlja o onome što čita. Za tu knjigu Mehmed Đedović nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca BiH.

Knjiga je to priča koje, kako kritika navodi, pokazuju različitost tema Đedovićevih priča i puteva kojima dolazi do njih. Nekad posegne za sitnim događajem iz sadašnjosti, tvoreći od toga umjetničku formu. Češće osluškuje život oko sebe, izdvaja ono što je za priču zanimljivo.

Traga za pričom u razgovoru s ljudima koje umije privoljeti da mu se otvore, pred njim odmotaju životno klupko. Putuje, istražuje prošlost i tako dolazi do priča historijskog sadržaja.

Međutim, Đedovićevo umijeće pričanja posebno dolazi do izražaja u pričama o običnim svakodnevnim ljudima u kojima pokazuje, pričajući o životnim epizodama tih ljudi, da se zanimljiva, često začudna priča, može naći tamo gdje se najmanje očekuje…

Za sebe kaže da je prozni pisac koji iznad svega poštuje rad, a ne krije ni zadovoljstvo zbog nagrada koje je dosad dobio. Kaže da su bitne jer skreću pažnju na knjigu i pisca.

– Nastup na ‘Ljetopisu’ meni je značajan jer govori da Crnogorci prate šta se događa u okruženju, poznaju pisce i njihove knjige, kao i to da sam na neki način čitan pisac tamo – prokomentirao je za Fenu Đedović ranije nastupe na ‘Ljetopisu’.

Mehmed Đedović iz Tuzle (1971.) piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Dobitnik je niza nagrada za književni rad, urednik je i recenzent brojnih knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima. Njegove priče prevođene su na druge jezike, snimljene kao radio-drame. Knjige je moguće pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

Svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno u nedjelju, 30. juna na Šetalištu kralja Nikole, a za književni program ovogodišnjeg ‘Ljetopisa’ planirano je ukupno sedam promocija.

Festival ‘Barski ljetopis’ tradicionalno organizira JP Kulturni centar Bar, a 32. izdanje obuhvatit će 60 programa iz oblasti pozorišne, muzičke, književne, likovne i filmske umjetnosti. Programi ovogodišnjeg ‘Ljetopisa’ podijeljeni su na ‘Večernju scenu’, koja je tradicionalnog tipa i ima za cilj da u Baru okupi najbolje sadržaje i stvaraoce iz Crne Gore i inozemstva i Prateći program, koji je ove godine usmjeren na mlade i djecu a koncipiran tako da odgovori na njihove zahtjeve za kulturno-umjetničkim sadržajima.