Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Malo čudo” nova knjiga Mehmeda Đedovića

malocudo

U izdanju Izdavačke kuće “Bosanska riječ” Tuzla iz štampe je izašla knjiga priča Mehmeda Đedovića pod nazivom “Malo čudo”.

Knjiga je podijeljena u tri cjeline (Malo čudo, Crveni vjetar, I to će proći), a čini je dvadeset pet priča, pripovijedaka.

O svakoj od Đedovićevih priča u knjizi “Malo čudo” moglo bi se govoriti ponaosob. Recenzent knjige Zejćir Hasić ističe da Đedović, svakom od priča u “Malom čudu”, pokazuje da je vrstan pripovjedač s prepoznatljivim stilom, sa samo njemu svojstvenim načinom pričanja priča. Osnovna odlika je jednostavnost kazivanja. Tako svaku njegovu priču možemo s lakoćom prepričati, prijatelju, poznaniku…

– I još nešto. To je proza čvrste i logične fabule, s dramskim nabojem, tako da plijeni pažnju čitaoca od prvog do posljednjeg retka. Iz svake te priče mogao bi se izvesti roman, jer se one mogu promatrati i kao skice za ovu književnu tvorevinu – kaže Hasić. Dodaje da je Đedović majstor dijaloške forme u što se, kaže, možemo uvjeriti u mnogim pričama.

Ističe i to da Đedović njeguje lijepu, kratku, jednostavnu i jasnu rečenicu, a upravo to priču čini čitljivom i pitkom.

Idejno rješenje za naslovnu stranu knjige ‘Malo čudo’ uradio je slikar Mirza Latifović, a knjiga je podržana od Fondacije za izdavaštvo.

Mehmed Đedović (1971.) piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Nagrađivan je prestižnim književnim nagradama, priče su mu prevođene, snimljene kao radiodrame i rado se čitaju, a knjige je moguće pronaći i u bibliotekama širom svijeta. On je prošlogodišnji dobitnik nagrade Društva pisaca BiH.