Kultura

BKC Tuzla

Manifestacija Dani evropskog naslijeđa u TK nastavljeni edukativnom posjetom Gračanici

28/09/2021

Program smo realizovali zajedno sa nekoliko gračaničkih udruženja i Turističkim uredom grada Gračanica, te pokazali dio bogatog historijskog i kulturnog naslijeđa ovog kraja

Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju realizuju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavljena je jučer kada su učesnici manifestacije boravili u posjeti Gračanici, gdje su im domaćini kroz obilazak znamenitosti, te upoznavanjem sa radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena „Gradina“ Soko, prezentirali tradiciju i etnološko naslijeđe tog kraja.
Predstavnici Turističkog ureda Gračanica su učesnicima ovog događaja predstavili najstariji autentični spomenik kulture u Gračanici, sahat kulu, zatim objekat medrese Osman-kapetana, danas mjesto različitih društvenih i kulturnih aktivnosti, zatim Bijelu džamiju, Zavičajnu zbirku u okviru BKC Gračanica, spomen obilježja i staru kuća Mare Popović, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Tu je goste dočekao i pozdravio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Od 2016. godine kuća je data na korištenje Udruženju „Gračaničko keranje“, čije je najpoznatije djelo kerani cvijet sjećanja, koji se izrađuje u spomen na žrtve srebreničkog genocida. Predstavnice ovog udruženja su dočekale goste sa tradicionalnom hranom njihovog kraja i predstavile svoj rad. Umijeće izrade čipke – kere upisano na Inventarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine 2011. godine, a proces nominacije izrade čipke-keranja na Reprezentativnu listu UNESCO-a još nije započeo.

Program je završen posjetom srednjovjekovnom gradu Soko, koji je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH i jednoj od najstarijih džamija u ovom kraju Fethiji, o kojoj brine Udruženje žena “Gradina” Soko, koje je također bilo odličan domaćin za više od 20 predstavnika institucija kulture sa područja TK i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, koji nisu krili oduševljenje svime što su vidjeli u Gračanici.

-Program smo realizovali zajedno sa nekoliko gračaničkih udruženja i Turističkim uredom grada Gračanica, te pokazali dio bogatog historijskog i kulturnog naslijeđa ovog kraja. Čast nam je biti dio jednog velikog projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, a BKC Gračanica će kroz svoje programe i aktivnosti i nakon ove manifestacje davati svoj doprinos u očuvanju i promociji našeg naslijeđa – istakao je Nedžad Peljto, direktor BKC Gračanica, organizator jučerašnjeg događaja.

Održavanje ovog događaja je pomogla i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Manifestacija Dana evropskog naslijeđa pod pokroviteljstvom Ministarstva za kultruru, sport i mlade nastavlja se večeras, 28. septembra, u JU Centar za kulturu Srebrenik gdje će od 18 sati biti otvorena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.