Kultura

Niz sadržaja

Manifestacija Mostarsko ljeto počinje 17. jula

14/07/2020

Centar za kulturu ove godine će biti organizator deset programa, a riječ je o koncertima, promocijama knjiga, likovnim izložbama i izložbama fotografija

Manifestacija Mostarsko ljeto s nizom kulturnih sadržaja održat će se i ove godine uprkos pandemiji koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečano otvaranje zakazano je za 17. juli, a zatvaranje 28. narednog mjeseca. Organizatori – Centar za kulturu Mostar, Narodna biblioteka Mostar, Muzej i Narodno, odnosno Pozorište lutaka, žale što je ovog ljeta u gradu prisutno značajno manje mostarske dijaspore, kao i iz razloga što je skoro onemogućen dolazak turista iz drugih zemalja.

Bez obzira na probleme i poteškoće, dileme prema riječima direktora Centra za kulturu Senada Suljića nije bilo. Namjera je, kaže, ovog puta bila svakodnevnicu osvježiti lijepim i pozitivnim vijestima.

“Svi planirani sadržaji organizovat će se u skladu s mjerama i preporukama nadležnim institucija. Nadamo se da će nam u tomu pomoći i naša publika. Centar za kulturu ove godine će biti organizator deset programa, a riječ je o koncertima, promocijama knjiga, likovnim izložbama i izložbama fotografija”, najavio je Suljić.

I direktora Narodne biblioteke Mostar Ragiba Prgudu raduje što će Manifestacija održati kontinuitet uprkos pandemiji koronavirusa. Želja je, napominje, u tmurnim danima dok se virus širi obradovati ljude dobre volje.

“Proći će i ovo ludilo, a mi ćemo nastaviti raditi. Manifestacije čiji je organizator Biblioteka će se održavati u divnom ambijentu avlije naše biblioteke u naselju Luka. Prvi od planiranih programa je razgovor s Elvirom Helać – Mekić”, dodao je Prguda.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan napomenuo je da je pandemija značajno oštetila kulturu i institucije kulture. Zbog toga se, navodi, ova manifestacija ne može organizovati vlastitim sredstvima.

“Pozorišta ove godine ne mogu ni približno prodati ulaznica koliko su prodali recimo u prošloj. Muzej također ne prodaje karte. Kada je riječ o sadržajima čiji smo organizatori, ona će se održati u avliji kuće Džemala Bijedića. Obzirom da Muzej ove godine obilježava sedam decenija rada, opredijelili smo se na predstavljanje sadržaja iz naših zbirki”, rekao je Krhan.

Pozorište lutaka Mostar za najmlađe je pripremilo tri predstave u sklopu Mostarskog ljeta. Sva tri će se održati u velikoj Sali Pozorišta lutaka. Direktor Edin Kmetaš kazao je da će za sve njih biti neophodne rezervacije, obzirom na ograničeni broj mjesta i opasnost od pandemije. Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović rekao je da je posebno lijep osjećaj govoriti o kulturi u vremenu kada je javni prostor preplavljen informacijama o pandemiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.