Kultura

Akademski kipar

Marić: Moja djela su okamenjeni vremenski trenuci Hercegovine

29/10/2021

Svoju prvu samostalnu izložbu naziva "Kameni snovi", za koju se pripremao dugi niz godina, Marić je otvorio u lipnju ove godine u Ljetnikovcu "Radobolja"

“Okamenjeni vremenski trenuci” opis je kojim svoje radove naziva akademski kipar iz Mostara Toni Marić te ističe kako inspiraciju za svoja djela nalazi u bogatstvu motiva hercegovačkog kraja i samom kamenu te onom što unutar sebe nosi.

– Odgojen sam s ovim kamenom i on mi je uvijek inspiracija jer vidim njegovu dubinu i nutrinu, odnosno imam duhovnu komunikaciju s njim. Neki oblici vape da iziđu napolje, pozivaju me da ih otkrijem – izjavio je u razgovoru za Fenu kipar Marić koji je nedavno rezultate svoga dvadesetogodišnjeg rada predstavio mostarskoj publici.

Kamenitu Hercegovinu opisuje Marić u svojim djelima i kaže kako taj kamen progovara sva svoja burna stoljeća što su protekla kroz njega.

– Svaki taj kamen mene poziva da uradim nešto u njemu i svaki taj motiv za mene je izazov jer to je jedan okamenjeni trenutak vremena – dodaje.

Toni Marić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg u klasi profesora Nikole Vučkovića i stekao zvanje akademskog kipara.

Nastavnik je i profesor u više osnovnih i srednjih škola te dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj pedagoški i nastavnički doprinos mladim generacijama. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika FBiH i aktivni član Udruge “Cover Romana” iz Istre. Sudionik je brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i međunarodnih likovnih kolonija, počevši od BiH i Hrvatske do Južnoafričke Republike.

Svoju prvu samostalnu izložbu naziva “Kameni snovi”, za koju se pripremao dugi niz godina, Marić je otvorio u lipnju ove godine u Ljetnikovcu “Radobolja”.

Uoči same izložbe, kipar je kazao kako nikada nije izlagao da bi zadovoljio formu niti bio komercijalni umjetnik, nego da je izazove prihvaćao tek onda kada je imao što da kaže.

Marićevi okamenjeni vremenski trenuci privukli su pažnju velikog broja ljudi, a kipar kaže kako se dojmovi još sliježu i kako nije očekivao da će događaj biti toliko posjećen.

– Prezadovoljan sam kako je sve proteklo i ni sanjati nisam mogao da će biti takva posjećenost izložbe. Očito je ljude zainteresiralo i možda nedostaje takvih događaja u gradu. Jedno za mene novo iskustvo, s obzirom da nikada prije nisam radio samostalnu izložbu. Dojmovi se još sliježu – kazao je Marić.

Umjetnost je uvijek duh vremena

Marić ističe kako je samo kiparstvo vidljivo kroz neki oblik, ali, dodaje, pravo kiparstvo krije nutrinu u sebi.

– Često se upitam kada spavam gdje to ja budem. Isto tako, ako malo ne istočimo sebe u tom djelu, za mene je to djelo mrtvo samo po sebi – kazao je Marić i dodao kako je senzibilnost i smiraj koji se ponavlja ono što povezuje sve njegove skulpture.

Ističe kako trenutno par radova “ključa” u njemu.

– Imam u pripremi par radova koji ključaju i ne znam hoće li izići na vidjelo. Uvijek sam govorio djelom, a manje riječima. Kad sam god kazao: to ću napraviti, nikad to nisam uradio. Pa, evo, neka ostane kad napravim da vidimo je li to to ili nije – ističe ovaj mostarski kipar.

Upitan na koji način bi približio javnosti umjetnost kao što je kiparstvo, odgovara kako čovjek treba proširiti sebe duhom da bi mogao nešto prihvatiti.

– Bog nam daje talente, kako u umjetnosti tako i u svim sferama života. Jednostavno, to trebamo imati u sebi. Umjetnost se ne može nametnuti. Za mene je umjetnost uvijek duh vremena. Svjestan sam u kojim sferama se danas krećem i koliko je taj duh “zamrtvljen”, koliko je materija otišla visoko – ističe.

Mišljenja je kako se široj javnosti jako teško približavaju takve stvari.

– Kažu umjetnici su neshvaćeni – nisu umjetnici neshvaćeni, nego su ljudi otišli daleko od svoje nutrine – na površinu. Kako kažu, duhovan čovjek uvijek može razumjeti materijalno, obrnuto malo teže. Ispadam kao neki duhovnjak – nisam, ali ako govorimo o umjetnosti jako je bitna sadržina onog unutra, a ne spolja – kazao je Marić.

Po njegovim riječima, kada nešto volite, prikazujete svoj iskren pristup nečemu i to, ipak, neki prepoznaju, kao nešto vrijedno i neponovljivo i svatko želi taj komadić imati za sebe.

– To su za mene vječne, neprolazne stvari – zaključio je Marić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.