Marijela Margeta Hašimbegović: Zvjezdani trenuci Narodnoga pozorišta

marijela-margeta-hasimbegovic

Kraj kalendarske godine vrijeme je svođenja računa. U 2016. intenzivno smo pratili na stranicama našega lista, među ostalim, i rad središnje teatarske kuće u BiH – Narodnoga pozorišta u Sarajevu. U želji da sumiramo rezultate djelovanja tog kazališta, zamolili smo  za razgovor direktoricu te institucije, Marijelu Margeta Hašimbegović.

Godina koja je već iza nas bila je plodonosna za Kuću na Obali, za sva tri njezina ansambla. Možda najprije moramo istaknuti važnost obilježavanja 70. obljetnice Opere – bio je to doista veliki jubilej, važan za cijelu BiH. U povijest sarajevske Opere utkana su brojna velika glazbena imena …

– Jubilej  – 70 godina postojanja Opere Narodnog pozorišta sam po sebi je društveni događaj od najvećeg kulturnog značaja za naše kazalište, naš grad Sarajevo i našu državu Bosnu i Hercegovinu. Svaki jubilej je poseban, euforično obojen… Vrijeme  je to u kojem se vrše uvidi u rezultate umjetničkog rada u proteklom razdoblju , koji nas onda  osnažuju i inspiriraju za ostvarivanje još viših umjetničkih vrijednosti, slijedeći našu  riješenost  da budemo još bolji i jači u realizaciji naših ciljeva.

U povijest sarajevske Opere utkana su imena velikih umjetnika, koji su dugi niz godina radili na održavanju kontinuiteta promocije operne umjetnosti, koji su svojim izvrsnim, nezaboravnim umjetničkim ostvarenjima ostavili poseban trag, i Operu Narodnog pozorišta promovirali kod nas i u svijetu. Neki od njih stekli su i svjetsku slavu, poput naših primadona Ljiljane Molnar-Talajić i Radmile Smiljanić, u čijoj izvedbi smo imali priliku uživati na koncertu ‘Opera Gala’. Mnogi od njih nosili su repertoar do 1992. godine, poput  Radmile Todorovske, Sokrata Kajevića, Mladena Urlića, Abdulaha Beganovića i drugih ….

Jubilej Opere je obilježen velikim koncertom za pamćenje…

– Da, obilježili smo ga svečano i dostojanstveno “Operom Gala”, koncertom za pamćenje, kao centralnom ceremonijom obilježavanja obljetnice. Ta glazbena večer  ostat će  zabilježena u povijesti kao rezime umjetničkog rada, koji je pružio dokaze o neuništivim  temeljima i vrijednostima na kojima počiva uspješnost  djelovanja naše Opere.

Tijekom dubokim emocijama obojenoga Koncerta “Opera Gala” smjenjivali  su se na sceni, jedan za drugim, solisti svih generacija i Zbor Opere, praćeni  Sarajevskom filharmonijom. Bila je to noć u kojoj smo išli u susret budućnosti,  ne zaboravljajući prošlost, spremni i odlučni da i dalje nastavimo raditi na održanju kontinuiteta operne umjetnosti. Sigurnost u ovoj nakani daje nam upravo naš mladi naraštaj solista Opere, koji  su svojim interpretacijama pokazali  umjetničku snagu, ljepotu izričaja, nesvakidašnje kvalitete, koji su nas svojim izvedbama osvojili i uvjerili da ne trebamo  brinuti za budućnost naše Opere.

No, obilježavanje jubileja trajalo je cijele godine – premijerama, praizvedbama  glazbeno-scenskih djela…

Opera Narodnog pozorišta realizirala je bogat umjetnički  program tijekom 2016. godine. Iza nas su dva velika premijerna ostvarenja: opera “Don Giovanni” i praizvedba opere ‘Zmaj od Bosne’, predstave na koje smo jako ponosni i koje naglašavaju kvalitete domaćeg opernog umjetničkog kadra. Pored premijera, ostvarili smo i druge programske sadržaje koji su kontinuirano tijekom godine slavili opernu umjetnost. Podsjetimo se zanimljivih subotnjih matineja, različitih  koncerata, performansa…, sve s ciljem da našoj publici, koja uživa u operi i koja zna prepoznati visoke umjetničke vrijednosti- pružimo ljepotu…

Ansambl Baleta doživio je svoje zvjezdane trenutke u drugom dijelu godine, praizvedbom djela  “Omer i  Merima”…

  – U cilju očuvanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine, kao i promocije naših domaćih umjetnika,  kraj 2016. godine umjetnički je bio osmišljen s naglaskom na domaćoj formi, dajući prednost domaćim piscima, libretistima, kompozitorima, redateljima, koreografima… Tijekom godine isticali smo značaj praizvedbi u sva tri umjetnička ansambla: Drame, Opere i Baleta – što  je za jednu nacionalnu kuću veliki podvig!  Upravo to je bila praizvedba baleta “Omer i Merima” –  podvig koji je pomjerio granice umjetničkih dosega  Baleta Narodnog pozorišta… Riječ je o djelu koje, u svim svojim umjetničkim segmentima: muzikom, koreografijom, likovnošću i virtuoznom izvedbom solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta ostavlja publiku bez daha !

No, Balet je bio aktivan cijelu godinu, nastupao na matičnoj sceni  i u gostima, pa i preko oceana…

– U prošloj godini Balet Narodnog pozorišta je, pored spomenute praizvedbe baleta “Omer i Merima” izveo je još dvije premijere: balet ‘Moje drugo ja’ i  balet ‘Don Kihot’ čime smo ostvarili iznimno pojačanu produkciju u premijernom programu. I sam kvantitet tekućeg repertoara se znatno povećao.

Balet Narodnog pozorišta ostvario je suradnju s Carolyn Dorfman Dance kompanijom iz New Yorka, i uz  pomoć Američkoga veleposlanstva u BiH, pet igrača, zajedno sa v.d.umjetničkom direktoricom Baleta Belmom Bakrač – Čečo,  otputovalo je u SAD u rujnu 2016. godine. Boraveći tamo, najmlađi članovi ovog ansambla radili su na predstavi „Waves“ koreografkinje Carolyn Dorfman, te imali priliku da se upoznaju s modernim plesnim tehnikama. Kompanija Carolyn Dorfman Dance su uzvratila je posjet, i 22.11.2016. na velikoj sceni Narodnog pozorišta zajedno s našim plesačima izvedena je predstava „Waves“.

Dramski ansambl ne posustaje u darivanju gledatelja uspješnicama… Uz premijerne naslove, na repertoaru su i oni koji dugo već traju…

– Drama Narodnog pozorišta u 2016. godini  izvela je četiri premijere. Podsjetimo  se sjajnih naslova : predstave “Hrvatska raspodija”,” Elisabeta Bam”, “Sastanak na vrhu” i posljednje- praizvedbe “Otkrivanje žene”. Novi premijerni program pomjerio je naviše  estetske vrijednosti ,kojima se svrstavamo u red europskog teatarskog standarda. Naš tekući dramski repertoar još uvijek puni sale i pruža radost publici, čime iz dana u dan  dokazujemo kvalitete i vrijednosti Drame Narodnog pozorišta.

Nikada ne zaboravljate ni najmlađe ljubitelje teatra.

– Tijekom našeg rada i djelovanja stalno ističemo važnost edukacije mladih, stvaranje pozitivnoga  odnosa prema teatru I teatarskoj umjetnosti, prema važnosti prisustva kulture u našim životima… U skladu s našim ciljevima,  trudimo se pružiti kvalitetne dječje programe,kreativne  radionice, omogućiti pristup i tekućoj produkciji koja će probuditi ljubav prema teatru. Na taj način razbijamo barijere i predrasude…Boravkom  najmlađih u Narodnom pozorištu, gradimo emotivne veze  najmlađih s ovom institucijom, koja će im potom ostati urezana u  sjećanju kao nešto lijepo i njima vrlo blisko…

Narodno pozorište dobilo je i novi scenski prostor u 2016.?

– Mala scena “En face’”Narodnog pozorišta oživljena je jer se osjećala potreba za još jednim prostorom , koji će omogućiti glumcima i publici jedan drugačiji scenski  doživljaj. Komorne forme su izazovne, imaju  posebnu draž , a nama je dodatno omogućeno da povećamo produkciju Narodnog pozorišta.

Putovali ste, ali i ugostili brojne ansamble, u dvorani NP održani su brojni koncerti, bili ste domaćini  i u drugim prigodama…

– Godina iza nas bogata je raznim gostovanjima, u BiH i izvan granica naše zemlje. Bili na smo raznim međunarodnim festivalima , osvojili smo nagrade, bili smo veleposlanici culture, i na najvišem nivou smo predstavljali našu zemlju. Statistički – bilježimo 14 gostovanja. U ovoj godini smo ponovno dokazali i da smo dobri  domaćini, imali smo priliku ugostiti velike produkcije i značajna umjetnička imena iz regije,  u  cilju ostvarivanja vizije  koja našu instituciju – Narodnog pozorišta stavlja u centar kulturnih zbivanja kod nas, u regiji, pa i u svijetu. Nismo željeli da naša publika ima priliku pogledati neka značajna  ostvarenja iz regije samo tijekom festivala u našem gradu , već smo vlastitim djelovanjem omogućili da se kontinuirano, tijekom godine, obogate teatarski programski sadržaji .

Predvorje Kazališta obogaćeno je novom skulpturom.

– U namjeri da ukažemo na značaj svih izvrsnih umjetnika koji su stvarali i radili u Narodnom pozorištu, i koji su nas  svojim djelovanjem zadužili, odlučili smo da u jednom dijelu prostora, u kojemu  je trenutno smještena skulptura ‘Hasanaginica’  kipara Adisa Lukača , u foajeu  Narodnog pozorišta , u budućnosti napravimo muzejsku postavku ,koja će biti mjesto sjećanja na sve velike umjetnike koji su djelovali u razdoblju od osnutka Pozorišta pa do danas,  svjedočeći  o vrijednostima  teatarskog djelovanja kroz povijest na jedan zanimljiv način. Ovim činom potvrđujemo duboko poštovanje  prema vrijednostima koje smo naslijedili , baštinili, i koje  moramo njegovati i čuvati. Držimo da je čin postavke djela skulptora Adisa Lukača, mladog umjetnika koji na svoj poseban način njeguje tekovine kulturne baštine Bosne i Hercegovine, zapravo čin postavljanja “najneobičnijeg kamena temeljca “u prostorima našega kazališta.

Kada se osvrnete na 2016., što osjećate? Umor, zadovoljstvo, ponos…?

– Sigurno  je da imamo puno razloga biti jako zadovoljni  i ponosni. Cjelokupan veliki rad  i zalaganje su ipak rezultirali uspjehom , što nas dodatno motivira za nova pregnuća. Čista misija, koja otvara sva vrata,  bila je naš put kojim smo išli i evo  – dosegli smo neke zvjezdane trenutke djelovanja Narodnog pozorišta. Svi parametri vrjednovanja rada  jedne nacionalne kuće su zadovoljeni, a odnose se na povećani obim  vlastite produkcije,kvalitetan  tekući repertoar, gostovanja kod nas, u regiji, u svijetu… na  podizanje  estetike predstava na europski nivo, povećanu posjećenost,  kao i financijsko  poslovanje  kojim smo zatvorili sva potraživanja u prošloj godini.

Što pripremate publici za 2017. , u sva tri ansambla?

– I u tekućoj 2017. godini Narodno pozorište spremilo je vrlo zanimljiv i bogat umjetnički  program, koji  će izvesti  tri umjetnička odjela :Drame, Opere i Baleta. Jedan od naslova je dramska predstava “Leptir”, s planiranom premijerom već u veljači. Balet Narodnog pozorišta na početku godine se predstavlja sa sjajnim naslovom “Alisa u zemlji čuda”, a Opera planira izvesti operetu “Kneginja čardaša”Emmericha Kalmana. I u ovoj godini planiramo izvesti 10 premijera i , naravno, i  dalje održavati kvalitetan tekući repertoar.

Jeste li zadovoljni općenito odzivom publike  i koliko je taj odziv imao utjecaja na Vaše financije?

– Posjećenost naših predstava se u tijeku  2016. godine jako  povećala  i vrlo smo zadovoljni odzivom publike. Financijsko poslovanje u Narodnom pozorištu zaključujemo pozitivno, s  premašenim iznosom ostvarenog vlastitog prihoda.Ovo su sve veliki rezultati djelovanja svih uposlenika , kao I djelovanja naših sponzora, koji su prepoznali značaj ulaganja u Narodno pozorište.

Što želite poručiti našim čitateljima na početku 2017.?

– Sretni smo što smo zajedno dijelili radost na našim premijerama, predstavama  koje volite i zahvalni smo za svu podršku koju nam pružate. Ne postoji predstava bez publike… Vi ste  prepoznali našu čistu misiju i naše poštovanje prema vama , koje ste  uzvratili učestalim posjetima. Vaše Narodno pozorište će i u ovoj godini biti vaše mjesto susreta ,tijekom kojih  ćemo  zajedno upoznati   život predstavljen na način koji vam pruža radost i utjehu , bit će  prostor koji vas potiče sadržajima koje pruža   na razmišljanje , nudi vam odgovore na razna pitanja koja si  postavljate … Ostat ćemo iskrište  u koje vjerujete i koje vam pruža nadu   u  neki bolji  i sretniji svijet. U Narodnom pozorištu niste sami. Cijeli univerzum je s vama!

I zato,  već danas provjerite neke od novih naslova sa našeg repertoara i posjetite nas. Toplo vam preporučujemo novo operno ostvarenje , praizvedbu  “Zmaj od Bosne” 21.siječnja, dramsko ostvarenje “Otkrivanje žene” , koje ćemo  izvesti 28. siječnja  i na kraju, 31.siječnja,   balet “Omer i Merima” . Mi vas s radošću očekujemo.