Akademski slikar iz Tuzle

Marković: Umjetnost i stvaranje niko i ništa ne može zaustaviti

aleksandar_markovic

Već nekoliko godina Aleksandar Marković radi u jednom austrijskom umjetničkom ateljeu, a u ovoj zemlji te u Italiji i Švicarskoj imao je svoje samostalne izložbe

Akademski slikar iz Tuzle Aleksandar Marković posljednje četiri godine živi i radi kao samostalni umjetnik u Austriji. Sudionik je brojnih likovnih kolonija, domaćih i međunarodnih, među kojima uvijek rado ističe Međunarodnu likovnu koloniju “Breške“ koju HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla organizira već više od dva desetljeća.

Od 2009. godine brojne ugledne galerije u BiH i Evropi ugostile su njegove samostalne izložbe.

– Iako već nekoliko godina ne živim u Tuzli, nikada nisam napustio ni svoj grad ni svoju zemlju. Mislim da svaki umjetnik širi svoje poglede, da jedna adresa nikada nije njegov jedini dom. Uvijek poput ptice širimo krila želeći isprobati svoje umjetničke kvalitete. Iskreno, uvijek želim istraživati svoje mogućnosti da vidim šta i negdje drugo mogu pružiti. Kada ste samo na jednom mjestu, svi vas onda znaju, postajete zatvoreni, a umjetnost ne poznaje granice – kaže u razgovoru za Fenu Marković.

Iako kulturi općenito, a likovnoj posebno, nedostaje podrške i razumijevanja institucija, Marković kaže da to umjetnicima ne treba biti opterećenje.

– Povijest je dokazala da su neki od najznačajnijih perioda umjetnosti nastajali u najtežim vremenima i da su u najturobnije vrijeme nastajala neka od najznačajnijih umjetničkih svjetskih djela. Umjetnici su tada stvarali dokumente za period u kojem su stvarali i živjeli. U najvećim ratovima umjetnost je pisala aktivno svoju povijest, tako da razlog za nestvaranje ne postoji – ističe on.

A upravo bi ovo, mišljenja je, mogao biti i prikaz prkosa umjetnika iz BiH koji se u zemlji koja je godinama u krizi, izdižu iznad surove svakodnevice. Dokaz tome je i da se sve više mladih ljudi upravo želi baviti umjetnošu, kako amaterski tako i profesionalno.

– Istinski umjetnik će stvarati u bilo kakvim uvjetima. Mislim da u BiH ima vrhunskih umjetnika kao i svugdje u svijetu. Neke zemlje koje imaju bolju ekonomsku situaciju imaju i mnogo bolji odnos prema kulturi, pružaju umjetnicima platforme za stvaranje gdje mogu na miru, bez egzistencijalnih problema stvarati. To je meni, dok ove četiri godine živim u Austriji doista pomoglo. Tamo je odnos prema umjetnicima uvijek pun podrške – navodi Marković.

Ono što umjetnosti u BiH nedostaje je, kaže, njena sloboda, a bez te slobode umjetnik se ne može izraziti na pravi način.

– Sloboda je osnovni pokretač umjetnosti i polazna tačka u umjetnosti. Tu ne smije biti granica, jer kroz slobodu umjetnik prikazuje ono što je najvažnije u njegovom umjetničkom djelu. To je zapravo originalnost umjetnika i njegov put stvaranja. Umjetnici u BiH imaju svoju slobodu stvaranja, ali nekada cijela politička situacija stvara određen pritisak na umjetnike, jer su uvjetovani da ostvare nekakvu egzistenciju da bi mogli stvarati. Mada po meni i taj pritisak može biti dobar motiv za nastajanje sjajnih djela – smatra ovaj akademski slikar.

Već nekoliko godina Aleksandar Marković radi u jednom austrijskom umjetničkom ateljeu, a u ovoj zemlji te u Italiji i Švicarskoj imao je svoje samostalne izložbe. Također, od jeseni su pred njim i nove samostalne izložbe.

– Zbog cijele novonastale situacije s koronavirusom, zahvaljujući mom profesoru Josipu Mijiću, prikazana je nedavno i još jedna moja izložba u online izdanju. I ovo sve pokazuje da umjetnost niko i ništa ne može zaustaviti – potcrtao je Marković.

Kaže da se rado vraća u domovinu, a ističe da njegovu cijelu umjetničku karijeru i rad prati HKD Napredak čiji je bio i stipendista. Njihova podrška uvijek mu je, naglašava, mnogo značila, a posebno što je često sudjelovao u brojnim izložbama koje je Napredak organizirao i na taj način upoznao brojne umjetnike koji su u Tuzlu dolazili.

-Mislim da je HKD Napredak kroz stipendije i njegovanje kulture istinska podrška brojnim mladim ljudima iz BiH – kazao je Marković.