Martina Mlinarević u Mostaru predstavila knjigu “Huzur”

mlinarevic

Književnica i novinarka Martina Mlinarević predstavila je u utorak navečer u Mostaru svoju novu knjigu pod nazivom “Huzur” koja donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju.

Predstavljanje je pred mnogobrojnom publikom upriličeno u Centru za kulturu Mostar, a pored autorice o knjizi su govorile brojne javne osobe i Martinini prijatelji, među kojima i Boris Čerkuč, Aleksandar Trifunović, Mile Stojić i Lana Prlić.

Govoreći o nazivu knjige, autorica je kazala kako Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života te kako je huzurlu insan ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav.

– Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti, koji je pronikao u srž duhovnosti, zavolio sebe, svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu. Huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Huzur kao iskonska sreća, jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran – pojasnila je autorica Mlinarević.

Pjesnik Mile Stojić kazao je kako književnost Martine Mlinarević predstavlja jedinstven i autentičan opus “koji se direktno naslanja na onu najbolju liniju našeg pisanja u kojoj su do sada uglavnom participirali muškarci među kojima Šimić, Ujević, Šantić, Dizdar”.

“Njezina literatura amalgam je neobičnog dara i neobičnog nerva jer ona piše otvoreno i izravno, ali želi to transformirati u viši izraz. Ona je pravi pjesnik”, kazao je Stojić.

Predstavljanje knjige muzički su uveličali Gabrijel Prusina i Antonija Batinić.