Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martovski festival u Luksemburgu uz učešće autora iz BiH

luxexpo33

U Luksemburgu se priprema martovski festival multikulture, na kojem se predstavlja više od sto zemalja svijeta i posjeta više od trideset hiljada ljudi, a svake godine gostuju i pisci i slikari sa Balkana, najčešće iz BiH i Crne Gore.

Ove godine gosti festivala bit će: Naida Mujkić (BiH), Ksenija Rakočević (CG), Dijana Tiganj (CG) te Rahim Šućov Agović (CG-Sandžak) i Halil Džananović (BiH) koji žive i pišu u Holandiji.

– Iako je do početka festivala ostalo mjesec i pol sve je spremno za doček književnih stvaraoca i drugih umjetnika iz cijeloga svijeta. To su dani kada je cijeli Luksemburg u znaku ovog značajnog festivala koji organizuje Udruženje CLAE Luksemburg. Ovo je 34. festival emigracije, kulture i stanovništva, tako bi doslovno glasio prijevod imena festivala s francuskog jezika ili, kako ga mi popularno zovemo, Festival multikulture, što on u biti i jeste – izjavio je Feni književnik Faiz Softić koji je i u organizaciji Festivala.

U Luksemburgu, državi od nepunih 600 hiljada stanovnika, žive pripadnici 162 nacionalnosti. Ovaj pojam nacionalnosti se odnosi na države odakle ljudi dolaze. Među njima su i doseljenici iz zemalja bivše Jugoslavije, a ponajviše ih dolazi sa sjevera Crne Gore, odnosno iz Sandžaka.

– U okviru Festivala, koji je u početku bio zamišljen kao predstavljanje različitih nacija kroz kulinarstvo i folklor, te prezentiranje nacionalnih osobenosti pokrenut je i Salon knjige. On datira već 17 godina i to je prilika da se predstave pisci iz mnogih zemalja svijeta – ističe Softić.

Dosad su iz BiH na ovom festivalu učestvovali: Marko Vešović, Kemal Mahmutefendić, Fahrudin Sinanović, Mehmed Đedović, Hadžem Hajdarević, Kristina Mrđa, Goran Samardžić, Fuad Kovač, Nenad Tanović, Asmir Kujević, Damir Uzunović, Ahmed Burić, Senadin Musabegović, Fehim Kajević, Safet Sijarić, Sinan Gudžević, Isnam Taljić, te Bogić Rakočević, Kemal Musić iz Crne Gore, Nadija Rebronja i Redžep Nurović iz Srbije (Sandžak) i drugi.

Prilika je to da se pisci iz raznih zemalja upoznaju, razmijene adrese, iskustva i da nastave saradnju.

– Ovo je bez ikakve sumnje najveći festival ove vrste u Evropi, a možda i u svijetu. U više sala u festivalskoj “Kući Luxexpo” na Kišbergu, predgrađu grada Luksemburga po cijele dane mijenjuju se učesnici. I to je jedno svojevrsno šarenilo jezika, kultura i nacija – kaže Softić, dodajući da je ponosan što 12 godina učestvuje u organizaciji ovog festivala.