Kultura

"Korjeni Sarajeva"

Međunarodna naučna konferencija “Isa-beg Ishaković” u Sarajevu

21/02/2019

O tome ko je zapravo bio Isa-beg Ishaković govorit će akademik i profesor na Univerzitetu u Skoplju Ferid Muhić te prof. dr. Ismet Bušatlić koji će predstaviti rad o temi "Gazi Isa-beg i djeca bosanskog kralja"

Međunarodna naučna konferencija “Isa-beg Ishaković” bit će održana sutra u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković i uz pokroviteljstvo Gradske uprave.

Kako su saopćili organizatori, konferencija će okupiti priznate međunarodne stručnjake koji će govoriti o historijskom, političkom, ekonomskom i socijalnom uticaju Isa-bega Ishakovića na Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu i region. Ove godine, obilježava se 557 godina Vakufname Isa-bega Ishakovića koja se smatra rodnim listom grada Sarajeva.

Konferenciju će predavanjem “Korjeni Sarajeva” otvoriti prof. dr. Enver Imamović, a nastaviti prof. dr. Enes Pelidija koji će govoriti o temi “Bosanska kraljevina i Ishakovići”. O socijalnom uticaju Isa-bega Ishakovića na njegovo vrijeme govorit će dr. Sedad Bešlija sa predavanjem “Uloga Isa-beg Ishakovića u provođenju osmanske istimalet politike”, prof. dr. Aladin Husić koji će održati predavanje o temi “Isa-Beg Ishaković- nagovještaj nove epohe” te Osman Lavić koji će približiti “Doprinos Isa-bega Ishakovića razvoju intelektualne misli na našim prostorima”.

Predsjednik Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković Elvis Pivić istakao je da ovo udruženje treću godinu nastavlja misiju poticanja diskusije o liku i djelu Isa-bega Ishakovića, kao i kontinuiteta grada Sarajeva punih 557 godina.

– Za ovogodišnju konferenciju posebno su pripremljeni naučni radovi koji na bazi činjenica predstavljaju ogroman trag koji je Isa-beg ostavio na našim prostorima. Drago nam je što će svi radovi postati dostupni novim generacijama koje će tako iz naše prošlosti moći učiti za budućnost – kazao je Pivić te pozvao građane i građanke da prisustvuju konferenciji.

O tome ko je zapravo bio Isa-beg Ishaković govorit će akademik i profesor na Univerzitetu u Skoplju Ferid Muhić te prof. dr. Ismet Bušatlić koji će predstaviti rad o temi “Gazi Isa-beg i djeca bosanskog kralja”.

Tom prilikom, bit će predstavljena i dva rada gostujućih autorica. Profesorica Univeziteta u Edinburgu Ines Aščerić-Todd, za ovu konferenciju posebno je pripremila rad o temi “Uticaj derviša u formiranju urbanih sredina u Bosni” dok dr. Vesna Miović sa Sveučilišta u Dubrovniku objavljuje rad “Isa-beg Ishaković i Dubrovčani”.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je 2016. godine s primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića. Uz razvijanje osjećaja ljubavi prema Bosni Hercegovini i zaštiti njenog tradicionalnog duhovnog i kulturnog bića, glavni ciljevi Udruženja su osnaživanje tekovina i pružanje podrške u zaštiti kulturne baštine BiH te promoviranje prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Isa-beg Isahkovića i BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.