Kultura

"Sa knjigom oko svijeta"

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava realizuje 12 institucija u BiH

20/04/2020

Riječ je o manifestaciji koja se realizira uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine

“Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava” bit će obilježen u četvrtak, 23. aprila temom “Sa knjigom oko svijeta” u organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine.

Ove godine u realizaciju manifestacije je uključeno 12 institucija kulture iz pet gradova Bosne i Hercegovine – Biblioteka Sarajeva, Gradska biblioteka Kakanj, Gradska biblioteka Zenica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Narodna biblioteka Mostar, Opća biblioteka Maglaj, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, školske biblioteke JU OŠ “Aleksa Šantić”, “Mirsad Prnjavorac” i “Mula Mustafa Bašeskija”, kao i izdavačka kuća Sarajevo Publishing, saopćeno je iz Asocijacije BAM.

Program će biti dostupan online putem weba i društvenih mreža tih instiucija. Građani BiH će na Međunarodni dan i noć knjige moći uživati u filmovima, izložbama, bajkama, online izdanjima, čitanju, video zapisima i retrospektivi prethodnih godina.

Riječ je o manifestaciji koja se realizira uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine.

Cilj manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.

Zalažući se za knjige i autorska prava, UNESCO se zalaže za kreativnost, raznolikost i jednak pristup znanju, od mreže kreativni gradovi književnosti do promicanja pismenosti i mobilnog učenja i unapređenja otvorenog pristupa znanstvenim saznanjima i obrazovnim resursima, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.