Kultura

Udruženje filmskih radnika

Međunarodni dan kratkog filma u kinu Meeting Point

18/12/2020

Ove godine fokus je usmjeren prema mladim snagama. Predstavljaju se najuspješniji filmovi studenata filmskih akademija iz Bosne i Hercegovine

I ove godine Udruženje filmskih radnika u saradnji s kinom Meeting Point proslavlja Međunarodni dan kratkog filma, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodni dan kratkog filma uz bh. filmske autore u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će obilježen u ponedjeljak, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Ove godine fokus je usmjeren prema mladim snagama. Predstavljaju se najuspješniji filmovi studenata filmskih akademija iz Bosne i Hercegovine.

Bit će prikazano 10 kratkih filmova koji su različiti, dinamični, drugačiji i posebni, a opet hrabri i svježi. S najstarije bosanskohercegovačke filmske akademije, Akademije scenskih umjetnosi iz Sarajeva, bit će predstavljeno pet filmova: “Ožiljci” Almira Zoletića, “Moj tata klovn” Sare Ristić, “Plehan” Luka Vlahe, “Grad koji mrzim” Gabrijela Lazića i nagrađivani film B4 Alena Šimića (Nagrada za najbolji bh. studentski film na Sarajevo Film Festivalu).

Sa Akademije umjetnosti iz Banja Luke dolaze četiri filma: “Sužanj” Igora Đurića, “Korijeni” Stefana Tomića, “Zašto mama vazda plače” Karmen Obrdalj i “Oblikom” Nemanje Vučenovića.

Sa Sarajevo Film Academy bit će prikazan film “Veno” koji je režirala Rea Memić.

Među filmovima se nalaze dokumentarni, igrani i animirani filmovi, te pružaju potpuni uvid u studentsku produkciju kratkog filma u BiH, koja je najdinamičnija i najživlja od svih. Kratki film uvijek daje sliku o vitalnosti jedne kinematografije, a sudeći po ovim filmovima bosanskohercegovačka kinematografija ima se čemu radovati i u budućnosti.

Svi programi u kinu Meeting Point počinju u 19 sati, a broj mjesta je ograničen. Program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

Mjere za zaštitu zdravlja uključuju i dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.