11. maja

Međunarodni festival dječije pjesme “Majski cvijet” u Tuzli

majski cvijet222

“Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine i održavan je sve do početka devedesetih

Na Međunarodnom festivalu dječije pjesme “Majski cvijet” Tuzla 2019, koji će biti održan 11. maja, od mnoštva pristiglih kompozicija, na ovogodišnjem festivalu, publika će imati priliku čuti 12 odabranih takmičarskih kompozicija i izvođača.

To su: ANA PRLIĆ – „Miriše mi maj“ (Bosna i Hercegovina); MARIJA PEČUR i LOTA MARSZALEK – „ Sretan pas“ – (Republika Hrvatska); MIA ILIĆ – „Cvjetić mali“ (Bosna i Hercegovina); ANDON ANDONOV – „Dojran via Tuzla“ – (Republika Sjeverna Makedonija); NADJA MALKOČEVIĆ – „Kad u svijet krenem“ – (Bosna i Hercegovina); DUNJA RADUMILO – „Jednog lepog dana“ – (Republika Srbija); VEDAD SMAJIĆ – „Hej Simon“ (Bosna i Hercegovina); DHARMA HODŽIĆ i PETRA ĐINĐIĆ – „ Trening“ (Republika Hrvatska); KENAN SOFIĆ – „Šmeker“ (Bosna i Hercegovina); DŽEJNA HADŽIĆ – „Simaptija“ (Bosna i Hercegovina); MIRALEM MOSTARLIĆ – „Sport me osvaja“ (Bosna i Hercegovina) i TARA i TENA ARAPOVIĆ – „Muči me“ (Republika Hrvatska).

“Majski cvijet” počeo je sa radom 1974. godine i održavan je sve do početka devedesetih. Udruženje gradski dječiji hor “Slavuj” i dirigentica, profesorica Renata Bagarić, umjetnički direktor festival, u dogovoru s osnivačem, uspješno su 2017. obnovili taj festival dječije autorske pjesme.

– Kao organizatori, presretni smo što šira javnost prepoznaje značaj ove manifestacije i pruža nam pomoć i podršku da istrajemo u svojim nastojanjima. Trudimo se da pričinimo veliku radost svima kojima je sve ovo namijenjeno, a isto tako nadamo se da će festival živjeti i rasti zajedno s našim mališanima”, kazala je Feni Renata Bagarić, dirigentica hora “Slavuj” zahvalivši pokrovitelju festivala Gradu Tuzla i ostalim sponzorima, te svim prijateljima koji su prepoznali važnost tog projekta i pomogli realizaciju festivala.

Ovogodišnji žiri festivala čine renomirana imena kulturne scene Bosne i Hercegovine u sastavu: Sinan Alimanović – pijanist, aranžer, kompozitor i producent; Marijana Dujmušić – istaknuta profesorica glazbe, kompozitorica dječijih pjesama i jedan od voditelja dječijeg festivala “Dok teče Lašva”; Marija Šestić – magistrica klavira i vokalna solistica, predstavnica BiH na Eurosongu 2007.; Šimo Ešić – dječiji pjesnik, autor brojnih knjiga za djecu, te kao peti član žirija, pobjednica prošlogodinjeg festivala dječije pjesme “Majski cvijet” 2018. Ana Marija Vasiljević.

Generalni medijski pokrovitelj je RTV7 Tuzla.

Festival će biti u održan u Narodnom pozorištu Tuzla s početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan, najavili su organizatori.