Međunarodni festival klasične muzike u Trebinju od 1. do 13. avgusta

Требиње – Ранковић, Ћурић – конферен

Međunarodni festival klasične muzike “Mjuzik end mor samerfest”, koji će okupiti 80 profesora muzike, kompozitora, dirigenata i studenata iz cijelog svijeta, biće održan u Trebinju od 1. do 13. avgusta.

Osnivač festivala Tatjana Ranković rekla je na konferenciji za novinare da je godinama razmišljala o ovom festivalu i tražila mjesto gdje bi se održavao, a koje bi moglo da ispuni sva očekivanja.

“Nakon prve posjete Trebinju, odlučila sam da idealno mjesto za okupljanje svjetskih muzičara bude ovdje”, rekla je ona.

Rankovićeva je istakla da je prvi ovakav festival u regionu koncipiran kao sinteza muzičkih radionica, seminara i koncertnih izvođenja djela klasične muzičke umjetnosti.

“Prvi put će u Trebinju biti izvedena djela koja su pisana za kamerni orkestar, kao i djelo koje uključuje čembalo”, najavila je ona.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić naveo je da je strateška orijentacija Gradske uprave Trebinje da bude grad kulture i da na tom polju svakodnevno treba više raditi.

“Značajno je što se ovakav festival prvi put na ovim prostorima održava upravo u Trebinju”, istakao je on.

Direktor trebinjske Muzičke škole Dušanka Babić istakla je da je sa zadovoljstvom prihvaćeno da škola bude partner festivala, pogotovo što je njegov cilj edukacija učenika i profesora, kao i promovisanje umjetničke klasične muzike.

“Škola će biti dostupna svim učesnicima festivala, tamo će vježbati i održavaće se predavanja kojima će moći da pristustvuju i naši profesori i učenici”, navela je ona.

Babićeva je naglasila da je Tatjana Ranković obezbijedila njihovoj obrazovnoj ustanovi značajnu novčanu donaciju od 20.000 KM.

“Ugradili smo klima-uređaje u naše prostorije i osposobili sve klavire i pijanina za festival, a kasnije za naše učenike i profesore, tako da će imati bolje uslove za rad”, rekla je Babićeva.

Do 13. avgusta, na četiri lokacije u Trebinju – pod trebinjskim platanima, na Crkvini iznad Trebinja, u Muzeju Hercegovine i Kulturnom centru, biće održano osam koncerata.