Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

np mostar

Međunarodni festival komedije ”Mostarska liska” od 19. do 26. aprila

mostarska liska (1)

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine pristiglo 46 predstava iz čitave regije sa željom da se natječe za „Mostarsku lisku“, a da je od njih izabrano sedam najboljih

Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2019“, koji se održava po 16. put u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, od 19. do 26. aprila/travnja ove godine grad na Neretvi učinit će središtem iskonskog humora i smijeha donoseći najbolje predstave iz čitave regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je na konferenciji za novinare podsjetio da je „Mostarska liska“ vrhunac sezone i centralna svečanost Narodnog pozorišta Mostar, koja svake godine donose sve više sadržaja i pokazuje sve veći značaj ne samo u Mostaru i Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

„Ove godine donosimo 25 festivalskih sadržaja i sedam predstava. Fokusirali smo se i na razvoj publike tako da ćemo ugostiti učenike osnovnih škola i približiti im rad pozorišta, te pokazati što se sve događa na sceni. Uz to, između ostalog, su organizirane i dvije radionice koje će se održavati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače“, kaže Mujkanović.

Posebno naglašava da Mostarska liska ove godine po prvi put izlazi iz okvira prostorija Narodnog pozorišta, te pokazuje i značajan razvoj kulturne scene.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine pristiglo 46 predstava iz čitave regije sa željom da se natječe za „Mostarsku lisku“, a da je od njih izabrano sedam najboljih.

Od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije izabrano je sedam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra za ovogodišnji festival komedije „Mostarska liska 2019“.

Festival će biti otvoren 19. travnja/aprila u 19 sati izložbom “Glumac lirskog treptaja”. Nakon čega počinje utrka za titulu prestižne nagrade „Mostarska liska“ izvedbom predstave „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka ansambla Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 sati.

Naredne večeri, 20. travnja/aprila, na repertoaru je predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za nedjelju, 21.travnja/ aprila, najavljena je predstava „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. U ponedjeljak, 22. travnja/aprila, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom „Mušica“, koja je nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Utorak, 23.travnja/ aprila, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

Narednog dana, 24.travnja/aprila, stižu gosti iz Beograda, te nastupa Presek Dijagonala s predstavom „Brak mrak“ Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela (25. travnja/aprila) nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom „Naši dani“, Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.
Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti zatvoren 26. travnja/aprila ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića, koji će biti održan u čast nagrađenima.