Kultura

np mostar

Međunarodni festival komedije ”Mostarska liska” od 19. do 26. aprila

17/04/2019

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine pristiglo 46 predstava iz čitave regije sa željom da se natječe za „Mostarsku lisku“, a da je od njih izabrano sedam najboljih

Međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2019“, koji se održava po 16. put u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, od 19. do 26. aprila/travnja ove godine grad na Neretvi učinit će središtem iskonskog humora i smijeha donoseći najbolje predstave iz čitave regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je na konferenciji za novinare podsjetio da je „Mostarska liska“ vrhunac sezone i centralna svečanost Narodnog pozorišta Mostar, koja svake godine donose sve više sadržaja i pokazuje sve veći značaj ne samo u Mostaru i Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

„Ove godine donosimo 25 festivalskih sadržaja i sedam predstava. Fokusirali smo se i na razvoj publike tako da ćemo ugostiti učenike osnovnih škola i približiti im rad pozorišta, te pokazati što se sve događa na sceni. Uz to, između ostalog, su organizirane i dvije radionice koje će se održavati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače“, kaže Mujkanović.

Posebno naglašava da Mostarska liska ove godine po prvi put izlazi iz okvira prostorija Narodnog pozorišta, te pokazuje i značajan razvoj kulturne scene.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić ističe kako je ove godine pristiglo 46 predstava iz čitave regije sa željom da se natječe za „Mostarsku lisku“, a da je od njih izabrano sedam najboljih.

Od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije izabrano je sedam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra za ovogodišnji festival komedije „Mostarska liska 2019“.

Festival će biti otvoren 19. travnja/aprila u 19 sati izložbom “Glumac lirskog treptaja”. Nakon čega počinje utrka za titulu prestižne nagrade „Mostarska liska“ izvedbom predstave „Ime“ Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka ansambla Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 sati.

Naredne večeri, 20. travnja/aprila, na repertoaru je predstava „Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Za nedjelju, 21.travnja/ aprila, najavljena je predstava „Anđeli Babilona“ Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. U ponedjeljak, 22. travnja/aprila, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom „Mušica“, koja je nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Utorak, 23.travnja/ aprila, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu „Narodni poslanik“ Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića.

Narednog dana, 24.travnja/aprila, stižu gosti iz Beograda, te nastupa Presek Dijagonala s predstavom „Brak mrak“ Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela (25. travnja/aprila) nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom „Naši dani“, Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.
Stručni žiri 16. međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati žirijem, nagrađivani bh. reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti zatvoren 26. travnja/aprila ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića, koji će biti održan u čast nagrađenima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.