Međunarodni festival “Mostarska liska” donosi najbolje komedije iz regije

mostarska liska press

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, koji ove godine obilježava 15. izdanje, u razdoblju od 20. do 27. aprila 2018. donosi osam najboljih predstava iz čitave regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je na konferenciji za novinare podsjetio kako je festival Mostarska liska prošao kroz turbulentne faze i opstao, te unatoč brojnim teškoćama zauzeo značajno mjesto na međunarodnoj mapi festivala komedije u čitavoj regiji.
“Mi smo ove godine imali izuzetan luksuz kada je u pitanju selekcija i izbor predstava i mogli smo sebi priuštiti da neke od izvrsnih predstava-komedija ne uvrstimo u festival, jer nije svaka dobra komedija i svaka šala liska. To je onaj ključ po kojem se mi razlikujemo od drugih festivala komedije i ono na čemu ćemo dalje brendirati ‘Mostarsku lisku'”, kazao je Mujkanović.

Ove godine, kako je naglasio, i popratni sadržaj je obogaćen radionicama Zijaha Sokolovića te zabavnim programom za koji će se nakon svake predstave pobrinuti Mostar Rock School.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Mostarske liske Nedžad Fejzić ističe kako nije bio lagan zadatak odabir predstava za ovogodišnje izdanje festivala, jer su prijave stizale iz čitave regije.

“Pristiglo je 46 predstava iz čitave regije od čega je njih šest odmah eliminirano zbog tehničkih razloga”, ističe Fejzić.

Ostale predstave je trebalo pažljivo pogledati i odabrati za ovogodišnji festival.

“Predstave govore savremenim pozorišnim jezikom i imaju društveno jasan iskazan aranžman. Pokušavaju artikulisati vrijeme u kojem se nalaze i progovoriti o razlozima i trenutku kada su nastale”, ističe Fejzić.

Festival komedija, kazuje Fejzić, je itekako ozbiljan, iako se uzima lakši žanr.

“Predstave imaju itekako šta da nam kažu i mislim da će publika biti zadovoljna, jer program ima svoju unutarnju dramaturgiju i kaže da tužno smiješna strana života može da se vidi u ovim predstavama. To je i osnova ideja ‘Mostarske liske’, koja je respektabilan festival komedije i pokazuje da je komedija živi žanr i da nas kroz smijeh i suze osvijesti, da budemo svjesni vremena u kojem se nalazimo”, zaključio je Fejzić.

U konkurenciji festivala su predstave “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Sirena i Viktorija” Ferzeng teatra iz Beograda, “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar i “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.

Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala bit će izvedena predstava “Za umrijeti od smijeha” Teatra Rugantino iz Zagreba.

Sve predstave pratit će tri žirija koja će na koncu odlučiti o najboljima.

Stručni žiri čine Zijah Sokolović, Nedžad Begović, Atilla Aksoj, a žiri medija: Meliha Smajkić, Cvita Kusić, Rosanda Zovko, te žiri publike: Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, a to su Velika liska – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Ulaznice za sve predstave su u prodaji. Cijena ulaznice za predstavu na festivalu “Mostarska liska 2018” je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala “Mostarska liska” je 50 KM.