Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srpsko narodno pozorište

“Mefisto” u koprodukciji EPK i SNP-a zatvara sezonu u najstarijem teatru

pasovic fena (1)

Dramaturginje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić

Jedan od najznačajnijih reditelja u regionu Haris Pašović prvi put na sceni Srpskog narodnog pozorišta postavit će dramsku predstavu „Mefisto”, po romanu Klausa Mana.

Predstava je jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prijestonice kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, a upravo ovim značajnim umjetničkim poduhvatom bit će spuštena zavjesa na veličanstvenu 161. sezonu najstarijeg nacionalnog teatra.

Predstava „Mefisto”, koja će biti izvedena 12. i 14. jula, okupiće više od 40 aktera, uz velikane srpskog glumišta – Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon 30 godina ponovo biti na sceni Srpskog narodnog pozorišta, rame uz rame sa prvacima Drame SNP-a, Gordanom Đurđević Dimić, Jelenom Antonijević i mnogim drugima.

– Velika je čast i radost raditi u gradu u kom sam umjetnički formiran, gdje sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom – ističe reditelj Pašović.

Predstava „Mefisto” dio je programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prijestonice kulture, koji će se tokom juna i jula kroz teoriju i angažovanu umjetnost baviti promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posljedica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje.

– Pozorišni spektakl u umjetničkom i produkcijskom smislu koji se ne smije propustiti i dolikuje godini titule Evropske prijestolnice kulture. Autentičnost ovog djela nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Štaviše, uvjeren sam da zahvaljujući najvećim regionalnim umjetničkim imenima evropskog kalibra u najstarijem nacionalnom teatru, ovo će biti predstava koja se pamti – objašnjava direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska priijestonica kulture” Nemanja Milenković.

Sjajna sezona Srpskog narodnog pozorišta započeta spektakularnom operom „Aida” pod otvorenim nebom, uz 12 premijeranih izvedbi, dva nova festivala, nebrojenim pozorišnim nagradama, završiće se ovim specifičnim projektom, koji obuhvata impozantne podjele, veliki ansambl, aktuelnu tematiku i značajnu koprodukciju.

– Ogroman je izazov u ovakvom trenutku postaviti jednu tako veliku i složenu produkciju kakav će biti naš ‘Mefisto’, više je razloga da se u taj izazov upustimo. Za mene možda najvažniji što spajamo generacije, onu koja je sa Harisom Pašovičem osnovala ‘Promenu’, teatar koji je svojevremeno bio pokretač nečeg novog u teatarskom životu bivše Jugoslavije i generaciju mladih glumaca koja je takođe preko obnovljenog teatra „Promena” skrenula pažnju na sebe i počela da mijenja teatar u Srbiji – objašnjava Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Pored glumaca Mirjane Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će nakon više od tri decenije ponovo igrati na sceni najstarijeg srpskog teatra, tu je sjajan ansambl SNP-a: Gordana Đurđević -Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Strahinja Blažić, Draginja Voganjac, Mia Simonović, Dušan Vukašinović, Stefan Vukić, Milica Grujičić, Dimitrije Dinić, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović, Marko Savković, Lazar Jovanov, Gordana Kamenarović, Milorad Kapor,Miloš Lazić, Alisa Lacko, Tijana Maksimović, Peđa Marjanović, Bojana Milanović, Mina Pavlica i drugi.

Dramaturginje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf gost iz Brisela Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, a video je uradio Enis Čišić.