Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

O prilagođavanju Pozorišta mladih osobama sa invaliditetom

07/03/2018

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je potpisalo Memorandum o saradnji sa Udruženjem “Život sa Down sindromom FBiH” i Javnom ustanovom Pozorište mladih Sarajevo, čime je zvanično započela saradnja na projektu “Kultura pripada i meni”.

Saradnjom na projektu “Kultura pripada i meni”, potpisnici će uložiti napor da se Pozorište mladih Sarajevo učini pristupačnim za sve osobe s invaliditetom.

Pristupačnost Pozorišta mladih Sarajevo, za osobe s invaliditetom, bit će osigurano kroz arhitektonsku, informacijsku, komunikacijsku i svaku drugu razumnu prilagodbu, uz aktivno učešće osoba s invaliditetom.

Projekat ima širi društveni značaj, jer doprinosi procesu promjene politike u oblasti kulture prema osobama s invaliditetom.

Predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH” Sevdija Kujović zahvalila je na kontinuiranoj podršci Ministarstva kulture i sporta KS-a u planiranju, finansiranju i realizaciji tog projekta te pozvala i druge institucije da slijede ovaj primjer i osiguraju dostupnost usluga osobama s invaliditetom.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta je istakla da je realizacija projekta ‘veliki korak naprijed’ za Pozorište.

– Prilagođenje svim strukturama stanovništva u produkcijskom, estetskom, vizuelno-komunikacijskom, informativnom i infrastrukturalnom pogledu bit će u skladu sa svjetskim standardima. Energiju i potencijal za ovaj poduhvat imamo. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja u prilagođenju pozorišta osobama s invaliditetom – istakla je Panjeta.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer rekla je da kultura nije samo pravo pojedinca, već osnovno ljudsko pravo.

Izrazila je nadu da će te tri partnerske institucije osigurati održivost tog važnog projekta i nakon njegovog zvaničnog završetka.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić kazao je da je izuzetno ponosan na taj projekt, jer će puno značiti osobama sa invaliditetom, te je naglasio da će Pozorište mladih biti prva ustanova te vrste u regionu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.