Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Memorijal “Matusja Blum”: Internacionalno takmičenje u klavirskom izvođenju

l_32c7b1711e6effbd70f841bf8e30076d

Takmičenje se odvija u dvjema disciplinama: klavir solo i klavirski duo (klavir četveroručno ili dva klavira). Ocjenjuje internacionalni žiri čiji su članovi renomirani umjetnici i profesori iz Slovačke, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine

U toku je drugi Memorijal “Matusja Blum – Sarajevo 2022.”, internacionalno pijanističko takmičenje koje će trajati do 8. maja.

Popuštanje epidemioloških mjera dozvolilo je neometanu i kvalitetnu organizaciju te realizaciju takmičenja uživo.

Organizator je Udruženje kreativne i kulturne industrije MUK u saradnji s Osnovnom muzičkom školom “Mladen Pozajić” Sarajevo, Srednjom muzičkom školom Sarajevo, Muzičkom akademijom, Univerzitetom u Sarajevu, Jevrejsko kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom La Benevolencija i Hrvatskim kulturnim društvom “Napredak”. Među partnerima koji su podržali ovaj projekat su Grad Sarajevo i Općina Centar.

Takmičenje se odvija u dvjema disciplinama: klavir solo i klavirski duo (klavir četveroručno ili dva klavira). Ocjenjuje internacionalni žiri čiji su članovi renomirani umjetnici i profesori iz Slovačke, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Drugo internacionalno pijanističko takmičenje “Memorijal Matusja Blum” prati niz kulturno-umjetničkih i naučnih događaja.

Koncert otvorenja održan je jučer solističkim nastupom istaknute pijanistice Melike Buza, pobjednice prvog memorijala.

Nakon današnjeg Panela In Memoriam Matusja Blum (1914–1998.), za sutra u Galeriji “Novi hram” je najavljena izložba “Snatrenje prošlosti/Rêverie of the Past” likovnog umjetnika Vernera Jakupovića, koja će trajati do 16. maja.

Gala koncert pobjednika takmičenja bit će održan 7. maja nastupom laureata.

Ovim muzičkim takmičenjem, organizatori teže ponovnom buđenju inovativnosti koju je grad Sarajevo uživao u 20. stoljeću na svim poljima umjetnosti i kulture u regionu i šire unutar kreativnih i kulturnih industrija simbiozom tradicije (umjetnička muzika i historijska baština) te savremenih organizacijskih standarda 21. stoljeća.

Njegujući unikatna nasljeđa i bogatstva multikulturalnosti i multikonfesonalosti, otvaraju se mogućnosti i prostor djelovanja u kojem mladi umjetnici mogu graditi i razvijati vlastite talente, vještine i sposobnosti u rodnom gradu i domovini, a samim tim i učvrstiti, proširiti i omogućiti nove kapacitete zasnovane na razmjeni iskustava i uspostavljanju međunarodnih kontakata.

Program i sadržaj Memorijala, kao i njegovanje lika i djela Matusje Blum (1914-1998.), po mnogima jedne od najkvalitetnijih klavirskih pedagoginja u bivšoj Jugoslaviji, promovira navedene vrijednosti grada Sarajeva nadograđujući i nastavljajući tradiciju.

Prvo Internacionalno takmičenje pijanista “Memorijal Matusja Blum” održano je 2019. godine nakon čega je uslijedila pauza zbog pandemije.

Matusja Blum bila je supruga cijenjenog bosanskohercegovačkog privrednika, vizionara i društvenog pregaoca te nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Emerika Bluma (1911-1984.).