Online program

MESS: Film i knjiga ‘Bio je lijep i sunčan dan’ na društvenim mrežama

mess_onlineprogram

Prvi program koji počinje u 13.30 je dokumentarni film “Bio je lijep i sunčan dan”, saopćila je Press služba Festivala

Festival MESS danas će organizirati cjelodnevni online kulturni program na društvenim mrežama povodom obilježavanja 2. maja, jednog od najznačajnijih datuma u historiji grada Sarajeva kada je, prije 28 godina, ono odbranjeno.

Prvi program koji počinje u 13.30 je dokumentarni film “Bio je lijep i sunčan dan”, saopćila je Press služba Festivala.

Film se može pogledati na Facebook stranici Festivala MESS, Sarajevskog ratnog teatra SARTR ili u okviru programa Televizije Sarajevo. Nakon toga, na Faceboog stranici Festivala MESS će biti emitovan zapis za koji je muziku radio Nedim Zlatar, a dijelove iz knjige čitaju novinari Ognjen Blagojević i Jasmina Đikoli.

Posljednji u nizu programa bit će digitalno izdanje knjige “2. maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan”, koje će, u okviru Biblioteke MESS, od 19 sati biti dostupno svima na Facebook, Instagram, te Issuu profilu Festivala MESS.

Film “Bio je lijep i sunčan dan” je nastao u koprodukciji Televizije Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, snimljen je po istoimenoj knjizi čiji izdavači su Festival MESS i VideoArhiv, te predstavi nastaloj u režiji Tanje Miletić Oručević.

Sagovornici u tom ostvarenju su autori priča iz knjige i glumci iz predstave koji svjedočanstvima vraćaju u jedan od najznačajnijih dana u historiji grada Sarajeva.

Autorica filma je Sanela Kapetanović, autor muzike je Nedim Zlatar, a producent filma je Nihad Kreševljaković, saopćeno je.