MESS: Josipu Pejakoviću “Zlatni lovorov vijenac” za doprinos umjetnosti teatra

pejakovic1

Dobitnik “Zlatnog lovorovog vijenca” za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. godine ostvario cjelokupni profesionalni radni vijek, saopštili su iz MESS-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u 5. oktobra 2018. godine u “Bijelom salonu” Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

“‘Zlatni lovorov vijenac’ za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bh. pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici”, piše u obrazloženju Direkcije festivala MESS i dodaje se:

“Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprotstavljanju ratu i nacionalizmu!”

Pejaković je rođen u Travniku 1948. godine, gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi “Tri sestre” Čehova i ulogom Filtosa u “Koncertu u jajetu Arabala” u režiji Kaće Dorić. Ostvario je preko 50 premijernih uloga u Narodnom pozorištu Sarajevo, na filmovima i u desetak monodrama.