MESS: Samo slobodan teatar može rušiti stereotipe

festival_mess_2016_nagrade3
FOTO: Arhiv

Najveća borba nas umjetnika je da imamo slobodan teatar i slobodnu umjetnost. Sloboda umjetničkog izraza mora biti omogućena svima, ali uvijek moramo imati na umu naše etičke i moralne obaveze – istakao je autor predstave “Bordel Balkan“ Jeton Neziraj, na danas održanom MESS forumu o temi “Umjetnost u dekonstrukciji balkanskih mitova, nacionalizma i patriotizma“.

Uz Neziraja, na forumu su učestvovali i reditelj predstave “Cezary odlazi u rat“ Cezary Tomaszewski, prof.dr. Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka i crnogorska dramaturginja Stela Mišković, saopšteno je iz Press centra Festivala MESS.

– Cijeli region, ali posebno Crna Gora ima poseban imperativan da se posveti angažiranom teatru i da ruši stereotipe. U Crnoj Gori radimo na dekonstrukciji svih mitova osim političkih jer se bojimo za vlastitu egzistenciju, ali vjerujem da će se i to jednog dana promijeniti – navela je Stela Mišković.

Profesor Ćurak kazao je da bi teatar mogao postati faktor svjetske depolitizacije.

– Živimo u vremenu u kojem je jezik šovinizma i fašizma normaliziran. To traje nekoliko godina i sve što se dešava sa nekim državama u Evropi nam govori da pred nama nije prostor svjetla. Funkcija umjetnosti je da ove opasne politike i ideologije dovodi u pitanje – rekao je Ćurak i dodao da svijet ulazi u fazu gdje trijumfuju stvari za koje smo mislili da su ostale na smetljištu historije.

Cezary Tomaszewski je rekao da ne voli kad su predstave napadne i kada tako žele usmjeriti mišljenje ljudi.

– Više volim raditi predstave koje će samo pokrenuti diskusiju o tome šta je ispravan pogled na nekog ili nešto. Ono što radimo utiče na nas i druge ljude i zbog toga imamo veliku odgovornost – naglasio je Tomaszewski.

Ovo je bio četvrti u nizu MESS forum kojem su predstave poslužile kao povod za razgovor o najaktuelnijim pitanjima današnjice.