MESS – Sjećanje na veliku prijateljicu BiH Susan Sontag

061018_MESS

U znak sjećanja na počasnu građanku Sarajeva i prijateljicu Festivala MESS, direkcija Festivala danas, završnog dana festivala upriličila je poseban događaj njoj u čast.

Tako je na Trgu Susan Sontag, pred Narodnim pozorištem upriličeno snimanje zajedničke fotografiju s porukom Susan Sontag koju je napisala Sarajevu u oktobru 1993. godine, a na kojoj piše: “Dont cry for me Sarajevo – Susan Sontag, oktobar 1993“.

Fotografija će biti korištena za Monografiju u povodu 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a snimak ovog događaja bit će korišten u dokumentarnom filmu o Susan Sontag.

Velika prijateljica BiH Susan Sontag, američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava, napustila nas je na današnji dan prije osam godina. Jedna od najvećih intelektualki 20. vijeka, aktivistkinja koja se borila za pravdu i ljudske slobode zadužila je Sarajevo, ali i sve građane BiH, stoga je, u znak zahvale, 2010. godine trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu nazvan njenim imenom.

Susan Sontag je u Sarajevo prvi put došla 1993. godine. Iste godine odlučila je režirati predstavu “Čekajući Godota” na festivalu MESS i na taj način skrenuti svijetu pažnju na to šta se dešava u Sarajevu.

U opkoljeno Sarajevo je došla devet puta. Posljednji roman napisala je 2000. godine, a posvetila ga je svojim prijateljima u Sarajevu.

Susan Sontag je rođena 16. januara 1933. u New Yorku, a umrla je 2004. godine.