otok brač

Mile Stojić laureat festivala Croatia rediviva

mile stojic

Od 1992. godine književni festival Croatia rediviva događa se prvog petka nakon blagdana mjesne zaštitnice Gospe Karmelske 16. jula

Sarajevski pjesnik Mile Stojić laureat je ovogodišnjeg književnog festivala Croatia rediviva, koji je održan 9. i 10. augusta u Selcima na otoku Braču. Stojić je okrunjen Maslinovim vijencem (poeta oliveatus), a na pozornici je čitao pjesme “Volim popljuvane” i “Hatidžu”.

Stojiću je nagradu uručio predsjednik žirija Drago Štambuk, pjesnik i diplomat, istakavši kako je ovaj vijenac simbol mira i kako ide na glavu pjesnika čiji stihovi šire snažne poruke ljubavi i pomirenja među ljudima.

Preuzimajući nagradu, Stojić je istakao kako je poezija danas lakmus humanizma.

– Selca su mjesto velikih bračkih klesara, mjesto gdje je podignut prvi spomenik Tolstoju, ali i moji su preci bili veliki klesari, isklesavši jedan od najljepših stećaka na Kočerinu, s potresnim stihovima o ratu, ljubavi i smrti – rekao je Stojić.

Komentarišući ovu nagradu za Fenu, Mile Stojić ocjenjuje da je sve nagrade do sada dobio na kopnu, a ova je morska.

– I ako kao pjesnici budemo zaboravljeni, naši stihovi ostat će ovdje urezani u bračkom kamenu – podvukao je.

Pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk 1991. u Selcima je utemeljio svehrvatsku večer poezije – Croatia rediviva. Podnaslov manifestacije je “ča – kaj – što” i glavna joj je ideja okupljanje pjesnika iz svih krajeva Hrvatske koji svoje literarno djelo stvaraju na svim trima hrvatskim jezicima: čakavštini, kajkavštini i štokavštini.

Od 1992. godine književni festival Croatia rediviva događa se prvog petka nakon blagdana mjesne zaštitnice Gospe Karmelske 16. jula.

Organizatori su KUD “Hrvatski sastanak 1888”, Župski ured Selca i Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba. Po završetku deklamiranja stihova bira se ovjenčanik maslinovim vijencem (oliveat), kojega imenuje stručni žiri sastavljen od prethodno okrunjenih pjesnika. Zahvaljujući ovoj manifestaciji u Selcima su boravili najveći hrvatski pjesnici, među kojima Dragutin Tadijanović i Vesna Parun, a Zid od poezije donosi ploču s imenom oliveata, godinom krunidbe i kraćim izborom stihova iz opusa, koje odabire ili sam pjesnik ili utemeljitelj Drago Štambuk.