Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK Mostar

Milićević: Radionica dramskog pisanja treba postati tradicija

anita milicevic (1)

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru je u sezoni 2020/2021. po prvi put počelo s radionicom dramskog pisanja

Završena je prva faza radionice dramskog pisanja HNK Mostar koja će trajati do kraja pozorišne sezone, a iz koje će proisteći jedan kratki film i predstava koja će nastati po modelu dramskog teksta koji su pisali polaznici radionice.

Po riječima koordinatorice projekta Anite Milićević, radionica je podijeljena u dvije grupe: radionicu pisanja filmskog scenarija i radionicu dramskog pisanja. U prvoj fazi polaznici su se upoznali s teoretskim osnovama pisanja filmskog scenarija, odnosno pisanja dramskog teksta, a sada slijede napredniji koraci.

– Druga faza podrazumijeva suradnju s Bonk studijem, odnosno njihova škola kamere i režije surađivat će s radionicom i polaznicima filmskog scenarija, dok će polaznici dramskog pisanja u drugoj fazi surađivati sa Studijem mladih HNK Mostar. Treća faza je produkcija same predstave s radionice dramskog teksta, te produkcija kratkog filma s radionice filmskog scenarija- kazala je Milićević.

Dodala je kako im je cilj educirati polaznike o osnovama pisanja filmskog scenarija, odnosno pisanja dramskog teksta i provesti ih kroz sve tri faze te radionice koja će trajati do kraja pozorišne sezone.

– Sada smo završili s prvom i radimo pripreme za drugu fazu gdje će se polaznici upoznati s tekstovima i raditi na upoznavanju da bi vidjeli kako će proteći sama produkcija te da bi došli u treću fazi, odnosnu samu produkciju. U toj fazi će polaznici radionice filmskog scenarija sudjelovati kao asistenti redatelja, dok će polaznici dramskog pisanja sudjelovati kao dramaturzi u samoj predstavi- pojasnila je koordinatorica.

Po njenim riječima, radionicu planiraju održavati svake godine kako bi educirali polaznike i privukli mlade ljude u pozorište, da prihvate to kao mjesto susreta, razvoja i obrazovanja.

– Zadovoljna sam rezultatima radionice i nastalim tekstovima tako da se nadam da će se to nastaviti i u buduće, da će radionica dramskog pisanja postati na neki način tradicija za mlade ljude, da se mogu iskazati, pokazati svoj talent i raditi s poznatim dramaturzima i redateljima kako bi na kraju mogli imati kratki film i predstavu koja će ući u redovan repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru- poručila je Milićević.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru je u sezoni 2020/2021. po prvi put počelo s radionicom dramskog pisanja.