Miljenko Jergović dobitnik nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018.

Miljenko-Jergovic

Miljenko Jergović i litavski književnik Alvydas Šlepikas dobitnici su njemačke književne nagrade Georg Dehio–Buchpreis 2018., koja je Jergoviću dodijeljena za ukupno prozno djelo, a Šlepikasu za roman “Moje ime je Marytė”, izvijestila je nakladnička kuća Fraktura.

Nagrade dobivaju i njihovi njemački prevoditelji, a svečana dodjela bit će 10. oktobra u Berlinu.

Nagrada Njemačkoga kulturnog foruma Istočna Europa dodjeljuje se autorima čije se djelo upućeno i iz više perspektiva bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Evropi. Književna nagrada dodjeljuje se u dvije kategorije, kao glavna nagrada za publicističko i književno životno djelo te nagrada za izvanrednu publikaciju, a uručuje ju povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters, prenosi Hina.

“Svojim epskim djelom Miljenko Jergović predstavlja raznoliku slike kulturne slojevitosti jugoistočne Europe, posebno zemalja bivše Jugoslavije. Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara istorijsku panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti”, napisao je u obrazloženju nagrade peteročlani žiri pod predsjedanjem Beate Stortkuhl

“Velika zasluga za književni utjecaj Miljenka Jergovića na njemačkom jeziku pripada prevoditeljici Brigitti Döbert. Ona je uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici”, dodaje se u obrazloženju.