Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a: Raspisan konkurs za srednjoškolce

Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom raspisalo je konkurs za učenike srednjih škola u RS-u na temu “Zašto je kultura (meni) važna?”, javlja Anadolu Agency (AA).

Konkurs podrazumijeva izbor najboljih učeničkih radova iz šest oblasti umjetnosti – likovna, primijenjena umjetnosti i dizajn, fotografija, književnost, dramska umjetnost, film i muzika.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS-a na današnjoj konferenciji za novinare istakla je da je cilj konkursa afirmacija i podrška učenicima koji imaju afiniteta prema umjetnosti.

“Srednjoškolci treba da odgovore na temu potpuno iz svog ugla, a u obzir dolazi svaki oblik kreativnosti, ličnog izražavanja poimanje kulture i njene važnosti u društvenoj zajednici”, kazala je ona.

Jedan od razloga raspisivanja ovog konkursa je pokušaj razvoja publike u oblasti kulture u najranijem dobu.

“Naglasak je na iskustvenim nagradama. Pored materijalnih nagrada koje učenici mogu da osvoje, važnije za njih će biti iskustvene nagrade, a nagrađena će biti po tri učenička rada u svakoj od šest kategorija”, rekla je Đaković.

Kao primjere iskustvenih nagrada između ostalog navela je vrijeme koje će učenici imati priliku provesti u ateljeima umjetnika, na probama u pozorištima, muzičkim studijima, te prisustvovanje snimanju filma i slično.

“Ovo je izuzetna prilika učenicima da se na drugačiji način upoznaju sa kulturom i dožive umjetnost”, kazala je Tanja Đaković.