Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miro Lasić: EU – beskrajno lijepi projekt mira koji je doveden u pitanje

mile lasic

U Hrvatskom kulturnom društvu Napredak predstavljena je knjiga „Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije“ autora sveučilišnog profesora Mile Lasića koja govori o mukotrpnom putu BiH prema Europskoj uniji (EU) te analizira europsku ideju i projekt, javlja Anadolu Agency (AA).

Autor Mile Lasić je istaknuo kako se njegova knjiga, kompleksna studija o EU, izdaje upravo u vrijeme intenzivnog dovođenja u pitanje te političke ideje.

Ova je knjiga u svom jednom dijelu posvećena mukotrpnom putu BiH prema EU, kazao je Lasić, ali je i precizna razrada onog što EU jeste prije dovođenja njezine biti u pitanje, što je sada hit tema.

Lasić ističe kako kao zagovornik ideje EU strahuje od gušenja ideje nenasilnog procesa europskih integracija putem uvažavanja identiteta.

„Riječ je o beskrajno lijepom projektu mira koji se zasniva na uvažavanu svih identiteta putem prijenosa suvereniteta na više razine“, kazao je Lasić.

Lasić poručuje kako ideju EU u pitanje dovode autohtone i izvanjske krize.

„Izvanjske krize su sve ono što je povezano sa ratovima na Bliskom istoku koje su producirale neobičnu seobu naroda pod prisilom bježanja od rata, ali ne isključujem da iza stoje pohlepni vlasnici naših sudbina u Pentagonu ili na Wall Streetu koji su potakli skeptičnu Veliku Britaniju na brexit“, kazao je Lasić.

Brexit, birokratizaciju, tehnokratizaciju i otuđenje od građanina te dužničku krizu južnih članica Lasić vidi kao autohtone uzroke „da se cijela EU ljulja kao slamka na vjetru“.

Izbor Donalda Trumpa na čelo SAD-a donosi neizvjesnost i teško da može značiti nešto dobro za EU, smatra autor.

„Mi ne znamo hoće li se samit EU u Rimu kojim se na proljeće ove godine obilježava 60. godišnjica EU pretvoriti u komemoraciju ili proslavu“, ocjenjuje Lasić.

„BiH je beskrajno daleko od europskog puta jer se naše političke elite neiskreno odnose prema epohalnim zadacima modernizacije koji su postavljeni pred zemlju. To je posve neizvjesno zbog unutarnjih opstrukcija i vođenja rata drugim sredstvima. A što se tiče Srbije, ona korača tim putem sve dok ne dođe do točke u kojoj ne može prekoračiti svoju sjenku, jer nacionalisti iz 90-ih koji su ratovali po tuđim teritorijima sada trebaju zemlju uvesti u EU. Ja sam vrlo skeptičan prema tome“, izjavio je Lasić.

Kao dodatnu otežavajuću okolnost za Srbiju na putu u EU vidi nemogućnost aktualnih političkih elita u priznanju Kosova.

Lasić smatra da bi srbijansko vodstvo tek priznanjem Kosova moglo voditi dostatnu brigu o srpskoj manjini na Kosovu, koje više nije pod njezinom ingerencijom.

Knjiga „Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije“ je objavljena prošle godine, a u Zagrebu je doživjela svoju treću promociju na kojoj je sudjelovao i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i akademik Mislav Ježić.

Ova knjiga je namijenjena ponajprije studentima masters studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilištu u Mostaru kao i doktorantima društvenih znanosti.