promocija monografije

Misirača: Nadomjestiti vakum koji nedostaje u istoriji bh. teatra

Marko Misirača

U jubilarnoj godini Pozorišnih igara BiH, u izdanju Doma kulture Jajce, štampana je i monografija “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu: 50 godina, 40 igara” koju je uredio reditelj Marko Misirača

Jedan od najstarijih pozorišnih festivala u Bosni i Hercegovini, „Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu „ ove godine obilježava 50 godina od osnivanja (1971.) te 40 izvedenih izdanja festivala.

U jubilarnoj godini Pozorišnih igara BiH, u izdanju Doma kulture Jajce, štampana je i monografija “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu: 50 godina, 40 igara” koju je uredio reditelj Marko Misirača.

Monografija će biti promovirana danas u salonu Doma kulture Jajce, a predstaviti će je Almir Bašović, Tina Laco i Smiljka Brtan.

Govoreći o Monografiji “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu: 50 godina, 40 igara” urednik Marko Misirača kaže da je to jedan vrlo obiman dokument o 50 godina postojanja festivala, 40 godina izdanja, ne računajući period kada Festivala nije bilo.

-U monografiji su popisani svi podaci o izvedenim festivalima, nagradama. Posebno su u određenim segmentima popisani autori, interpretatori ,reditelji i svi drugi umjetnici koji su stvarali na ovom festivalu.Trudio sam se da sve to bude vrlo pregledno i da se budući izučavaoci istorije bosanskohercegovačkog pozorišta mogu lako tu snaći.Da im to bude izvor i da nadomjesti jedan veliki vakum koji nedostaje, naročito od rata naovamo ,u teatrologiji i pozorišnoj istoriji bh. teatra – kazao je u razgovoru za Fenu urednik monografije “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu: 50 godina, 40 igara” Marko Misirača.

Misirača također navodi da drugi dio Monografije sadrži niz tekstova koji su emotivni i koji su neka vrsta sjećanja ,svjedočenja brojnih ljudi koji su bili i dan danas jesu vezani za Festival Pozorišnih igara u Jajcu.

-Mislim da smo uspjeli da u te korice stavimo, spomenemo barem sve te važne ljude i one koji nisu više s nama i one koji su još tu,a koji su činili ne samo istoriju ovog festivala, nego i istoriju pola stoljeća bosanskohercegovačkog pozorišta – naglasio je Misirača.

Aktivni rad na monografiji trajao je nepunu godinu dana s tim da, kako ističe Misirača, građu koja je najveći dio posla počeo je pripremati mnogo ranije.

-Mene već dugo i pored aktivnog praktičnog rada u pozorištu zanima i interesuje me pozorišna istorija.Tako da sam i iz hobija prikupljao i prikupljam građu. Tako da sam tu građu imao uvijek negdje spremnu, bez toga ne bih mogao sam da to pripremim i uredim-istakao je Misirača

Navodi da je potrebna digitalna enciklopedija bosanskohercegovačkog pozorišta koja bi se našla na nekom CD-u ili DVD-u.To su već ranije uradili i u Makedonji, Srbiji…

– To je nešto što nama nedostaje.Pričamo o toj kulturi sjećanja bez koje nema ni sadašnjosti – zaključio je urednik monografije „Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu: 50 godina, 40 igara” Marko Misirača u razgovoru za Fenu.